woensdag 21 augustus 2013

Een dagje Palestijns nieuws: begrafenis, prijskaart-aanval, sloop


Updated (zie onder).
1) De begrafenis van Majd Lahlouh uit het vluchtelingenkamp bij Jenin, dinsdag, nadat hij door binnenvallende Israelische militairen was vermoord. (Foto Ahmad Al-Bazz/Activestills.org)

2) De krant Haaretz meldt dat de Israelische politie weer een nieuwe 'prijskaart' aanval op een klooster onderzoekt. Maandagavond is een molotov-cocktail naar het Beit Jamal klooster bij de plaats Beit Shemesh in Israel (binnen de groene lijn) gegooid. Ook waren de muren van het klooster, dat beheerd wordt door de nonnetjes van de orde van de Zusters van Bethlehem, beklad met woorden als 'Wraak', 'Prijskaart' en 'Dood aan de Goyim' (niet-Joden). Bewakingscamera's lieten zien dat de molotov-cocktail bij de ingang een brandje had veroorzaakt dat de omgeving had geblakerd, maar daarna uit was gaan zonder zonder houten meubels vlam hadden gevat. Prijskaart aanvallen worden de laatste tijd steeds vaker uitgevoerd op christelijke doelen in Israel zelf. Moskeeën en andere Palestijnse bezittingen op de Westoever hebben er ook vaak aan moeten geloven.Alleen nog wat puin markeert de plek waar één van de gesloopte huizen stond. 

 3) Israel heeft woensdag twee huizen gesloopt in het dorp Arara BaNaqab (in de Negev) die toebehoorden aan de families Al-Rahahleh en al-Mahthi. Taleb Abu Arar, een Bedoeïen en lid van het Israelische parlement, reageerde met de opmerking dat 'de Bedoeïenen hun verzet moeten opvoeren om de Israelische regering duidelijk te maken dat dit onacceptabel is'.
Het Israelische parlement zal zich na het zomerreces buigen over een wetsvoorstel dat is gebaseerd het zogenoemde Prawer/Begin-plan dat voorziet in de sloop van tientallen dorpen en de gedwongen verhuizing van 30.000 of mogelijk zelfs 40.000 Bedoeïenen in de Negev. De wet is al in eerste lezing aanvaard. 
Intussen komt los hiervan de sloop van Bedoeïenenbezittingen ook al vaker voor. Een opvallend voorbeeld is het dorpje Al-Araqib, dat door de bewoners steeds na iedere sloop weer opnieuw wordt opgebouwd. Vorige week werd het voor de 54ste keer gesloopt.    

Update 4) Dinsdag werd ook in de Abbasiyya buurt van Silwan (Oost-Jeruzalem) het huis - een kamer van 60 vierkante meter - gesloopt van Khaled al-Zeir, die daar hij woonde met zijn vrouw en zeven kinderen. Ook de kamer van zijn  broer ging tegen de vlakte en drie schuren met schapen, paarden, kippen en duiven. Al-Zeir en familie wonen nu in een tent op plek waar hun huis stond. 

5) In de wijk At Tur (ook van Oost-Jeruzalem) begonnen bulldozers woensdag met het omwoelen van 20.000 vierkante meter grond voor de aanleg van een park. Het park komt onder meer op 738 dunam grond die is onteigend van de dorpen Issawiya en At Tur. Het nieuwe park zal de twee dorpen van elkaar scheiden, de uitbreiding van de dorpen bemoeilijken, zoniet onmogelijk maken en de overgang veilig stellen van Oost-Jeruzalem naar de grote nederzetting Ma'aleh Adumim en de geplande uitbreiding daarvan, E1. 

3 opmerkingen:

Max Goedblick zei

Israël graaft zijn eigen graf.

Elisabeth zei

Maarten-Jan,
Bedankt voor je posts. Ik lees ze elke dag. 1 opmerking echter: Het is 'nonnen' niet 'nonnetjes'. Deze vrouwen zijn vaak geleerd en intelligent, en doen echt niet onder voor monnikjes!
Waarschijnlijk bedoelde je er vooral mee te zeggen dat het idioot is om een dergelijke totaal ongevaarlijke groep mensen aan te vallen, maar voor veel mensen lijkt het wel standaard: monniken vs. nonnetjes.
Hartelijke groet,
Elisabeth

Abu Pessoptimist zei

OK, van nu af aan is het gelijke monniken en nonnen, gelijke kappen.

Mohammed Rabbae: 'De conscience juive is uiteindelijk sterker dan F-16's of raketten'

(Interview uit 2009 ten tijde van de eerste Gaza-oorlog. Herdrukt uit Kol Mokum bij het afscheid van een kameraad, 1941 - 2022)   Bij het sl...