zaterdag 3 augustus 2013

Ottomaanse tegels weg, David's tombe is verjoodst

King David's tomb
De muren van Davids tombe nadat 'onbekenden' de bijna vierhonderd jaar oude Ottomaanse tegels hadden kapotgeslagen.  

In de Israelische krant Haaretz valt zaterdag te lezen hoe 'de Tombe van David' in de oude stad van Jeruzalem, een plek die een mate van heiligheid bezit voor de gelovige van drie religies, joden, christenen en moslims, de laatste paar jaar grondig 'verjoodst' is en als klap op de vuurpijl zijn tegels verloor die stamden uit de 17e eeuw, toen de Ottomaanse Turken de baas waren in Palestina.
Zoals zoveel plaatsen in Jeruzalem wordt de tombe door de drie religies geclaimd. Joden zien hem als de plaats waar koning David (en nog meer koningen uit het oude Israel) zijn begraven, christenen geloven dat een van de zalen  de plaats was waar het laatste avondmaal van Jezus plaats had en de voor moslims was het een moskee. Maar de laatste paar jaar, schrijft Haaretz, is het verjoodsingsproces snel gegaan. Er kwam een afscheiding die mannen en vrouwen scheidde, een grote boekenkast met joodse religieuze boeken werd voor de mihrab geplaatst (de nis die in moskeeën de gebedsrechting aangeeft, de kant waar Mekka ligt) en er vinden dagelijks joodse lessen en religieuze sessies plaats.
De plaats is geadopteerd door ultra-religieuze joodse groepen en de nabijgelegen Diaspora yeshiva (joodse theologische school) die claimen dat opgravingen zouden aantonen dat de fundering van de tombe teruggaat tot de tijd van de Tweede Tempel en dus 'heiliger' is dan aanvankelijk werd gedacht. De omgeving, de 'Zionsberg' trekt trouwens sowieso joodse extremisten en fanatieke nieuwe bekeerlingen aan. Kerken in de omgeving zijn al een paar keer slachtoffer van 'prijskaart' aanvallen geweest (bekladdingen en daden van vandalisme waarbij autobanden en dergelijk worden lekgeprikt).           
De finishing touch van het verjoodsen van de tombe van David is echter het verdwijnen van de honderden jaren oude tegels die de wanden sierden. Politiemannen betrapten, doordat zij geklop hoorden,  in december 2012 twee mannen die 's avonds bezig waren de antieke tegels aan gruzelementen te slaan. De twee werden gearresteerd, maar zijn nooit voor een rechter verschenen. Justitie moet nog steeds beslissen of zij tot vervolging zal overgaan. De daad van vandalisme leidde ertoe dat een betere beveiliging zou worden ingesteld en camera's zouden worden geplaatst, maar nog voor het zover was, zijn alle resterende tegels door onbekenden verwijderd, een werk dat vele uren moet hebben gekost.
De verwijdering van de tegels lokte discussies uit in de Israelische Archeologische Dienst, waar men over replica's beschikte, zodat de tegelwanden dus gerestaureerd hadden kunnen worden. Uiteindelijk heeft de Dienst dat echter niet gedaan en onlangs is de Tombe na een restauratie weer opgegaan zonder tegelwanden die herinnerden aan de oude functie van moskee. Volgens Haaretz  heeft de Archeologische Dienst de weg van de minste weerstand gekozen en heeft zij toegegeven aan de wensen van de religieuze nationalisten. Niet voor het eerst trouwens. Er is het precedent van de opgravingen in de 'Stad van David' ten zuiden van de oude stad, die in handen zijn gegeven van de ultra-rechtse organisatie Elad en waar een bijbels park moet verrijzen te koste van de inwoners van de Palestijnse wijk Silwan.

Geen opmerkingen:

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...