zaterdag 31 augustus 2013

Egyptische marine beschiet vissers uit Gaza; inval Hamas in Egyptisch cultureel centrum in Gaza

De Egyptische marine heeft vrijdag het vuur geopend op Palestijnse vissersboten. Daarbij zijn twee vissers gewond. Zij zijn met matig ernstige verwondingen opgenomen in het Abu Youssef an-Najjar ziekenhuis in Khan Younis. Vijf andere vissers, inwoners van Rafah,  werden opgebrachten hun boot werd in beslag genomen.
Volgens de Egyptenaren waren de vissers aan het vissen in de Egyptische territoriale wateren. Het hoofd van de Palestijnse vissersvakbond, Nizar Ayyash zei echter dat de boten niet ín, maar dichtbij de Egyptische wateren aan het vissen waren. Najjar noemde het een nieuwe, verontrustende ontwikkeling, omdat de Egyptische marine vroeger wel toeliet dat dichtbij de Egyptische wateren werd gevist. Ook een woordvoerder van de regering van Gaza sprak bezorgdheid uit.
Anderzijds heeft het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag scherpe kritiek laten horen op het feit dat agenten van Hamas zaterdag het Egyptische culturele centrum in Gaza zijn binnengevallen. Een woordvoerder van Hamas zei dat het ging om een onderzoek naar de antecedenten van een Palestijn met de Egyptische nationaliteit en dat nog geen beslissing was genomen hem te arresteren. De man in kwestie is Adel Abdel Rahman El-Kahlout, het hoofd van het Egyptische culturele centrum.
Een Egyptische woordvoerder zei echter dat Hamas alle aanwezigen in het centrum heeft opgepakt en documenten en computers heeft meegenomen. Een bron van de Egyptische ambassade in Ramallah zei dat Kahlout was ondervraagd in verband met een verklaring die onder Egyptenaren in Gaza de ronde deed, waarin steun werd uitgesproken voor de Egyptische opperbevelhebber, generaal Abdel-Fattah al-Sisi.
De relaties tussen Hamas en Egypte zijn aanzienlijk verslechterd nadat de militairen op 3 juli de Egyptische president Morsi hebben afgezet. Morsi behoort tot de Moslim Broederschap, een organisatie waar Hamas historische banden mee heeft.

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...