donderdag 1 augustus 2013

Opnieuw demonstraties tegen Israelisch plan dat Bedoeïenen wil dwingen te verhuizen


Protest tegen het Prawer plan in Umm al-Fahm (Israel). Foto Oren Ziv/Activestills.org

Donderdag 1 Augustus is op meerdere plaatsen opnieuw gedemonstreerd tegen het zogenoemde 'Prawer-plan' (of Prawer-Begin plan) dat op dit moment ter behandeling in het Israelische parlement, de Knesset, ligt. Als het plan wordt aangenomen worden enkele tientallen, zogenaamde 'niet erkende' dorpen in de Negev ontmanteld, en worden naar schatting zo'n 30.000 tot 40.000 Bedoeïenen van hun woonplaatsen verdreven om  samen te gaan hokken in steden waar zij niet hun traditionele landbouw meer kunnen uitoefenen. Velen raken daarbij land kwijt dat vaak al generaties lang hun bezit is. Dit land wordt onteigend om plaats te maken voor parken en bos en ruimte voor Joodse bewoning.
Een eerdere demonstratie en algemene staking vond plaats op 15 Juli.
De Hoge commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, heeft vorige week scherpe kritiek geuit op het het Prawer-plan en de Israelische regering opgeroepen de wet in te trekken. 'Als dit plan wet wordt zal het de afbraak versnellen van hele Bedoeïenen gemeenschappen,' aldus Pillay, 'en hen dwingen hun huizen op te geven, hen het recht op het bezit van land ontzeggen en hen hun traditionele sociale en culturele leven afnemen in de naam van de vooruitgang.' 

Protest tegen het Prawer plan in Lahat, in de Negev, bij de hoofdweg Tel Aviv - Beer Sheba. (Activestills).

Donderdag heette een 'Dag van woede' en de demonstraties werden onder meer gehouden in het noorden van Israel (Umm al-Fahm) centraal Israel (Jeruzalem) en in het zuiden (de Negev). Ook in het buitenland werd hier en daar gedemonstreerd, waaronder in de Jordaanse hoofdstad Amman.
 De Israelische politie trad streng op. De demonstranten kregen niet de kans naar het dorpje Al-Araqib in de Negev te gaan dat inmiddels 53 keer door de politie is afgebroken. De politie verhinderde de demonstranten ook om direct aan de weg Tel-Aviv - Beer Sheba te demonstreren. Er werd met traangas geschoten en er werden enkele arrestaties verricht. 

Protest tegen het Prawer plan in Amman, Jordanië. Foto Ahmad Al-Bazz/Activestills.org

Geen opmerkingen: