woensdag 31 juli 2013

Israelische en Palestijnse onderhandelaars geven zichzelf negen maanden de tijd

Kerry with Livni and Erekat in Washington.
Kerry spreekt op de afrondende persconferentie, geflankeerd door Tzipi Livni en Saeb Erakat (AP).

De Israelische en Palestijnse onderhandelaars hebben dinsdag afgesproken dat zij zichzelf negen maanden de tijd geven om een 'final status' akkoord te bereiken dat een einde moet maken aan het  Israelisch-Palestijnse probleem.
Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag bekend gemaakt na de eerste rondes van onderhandelingen tussen de twee zijden. De gesprekken gingen vooral technische zaken, namelijk de gang van zaken van de onderhandelingen zelf, en niet zozeer over inhoud, zei Kerry. Ze verliepen op een constructieve en positieve manier".
Kerry sprak op een persconferentie na enkele gespreksrondes, waarvan één tussen de onderhandelaars van de twee partijen zonder aanwezigheid van Amerikanen en na een bijeenkomst achter gesloten deuren met president Obama. Hij maakte bekend dat gesprekken half augustus zullen worden voortgezet en dan beurtelings zullen worden gehouden in Jeruzalem en Ramallah. Kerry zei zich bewust te zijn van de scepsis die allerwegen heerst over de de kans op een positieve uitkomst, maar hijzelf zei dat gevoel niet te delen.
Hij maakte bekend dat Israel bereid was stappen te nemen die het leven van de Palestijnen op de Westoever zullen verlichten. Hij gaf geen details en ook een hoge Amerikaanse functionaris weigerde tegenover verslaggevers erg veel specifieker te zijn. 'Maar het gaat om maatregelen om de economie te stimuleren en gaat verder dan het verwijderen van een paar checkpoints,' zei deze functionaris.
De Israelische krant Haartez meldde intussen dat de Amerikanen in brieven aan de Israeli's en Palestijnen een soort van garanties hebben gegeven ten aanzien van de Amerikaanse houding tijdens de gesprekken. Tegenover de Palestijnen zouden de Amerikanen hebben vastgelegd dat de gesprekken als uitgangspunt de grenzen van 1967 hebben, maar met uitruil van stukken land, overeenkomstig de huidige situatie (een verwijzing naar de sinds 1967 gebouwde grote nederzettingenblokken.
In de brief aan Israel zou gespecificeerd zijn dat de VS ervan uitgaan dat Israel een Joodse staat is en dat een eventuele terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen (van 1948 en 1967) zou moeten plaatsvinden in de toekomstige Palestijnse staat.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas liet intussen een ietwat ander geluid horen dan de positieve vredesklanken die vanuit Washington de wereld in werden gestuurd. Tegenover Egyptische verslaggevers in Cairo zei Abbas dat er nog heel wat harde noten gekaakt moeten worden aangaande grenzen van een Palestijnse staat, bijvoorbeeld het feit dat er geen Joodse kolonisten of Israelische troepen in zo'n staat moeten achterblijven. 'In een eindoplossing zullen we geen enkele Israeli - burger of militair - op ons grondgebied dulden,' aldus Abbas, die er een beetje overbodig aan toevoegde dat ''alle Israelische nederzettingen gebouwd op land dat in 1967 is veroverd illegaal zijn''.
De iftar maaltijd waarmee het maandagavond begon.

1 opmerking:

Anoniem zei

http://english.pnn.ps/index.php/opinion/5291

Corrie vd Hart

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...