zondag 21 juli 2013

Israelisch hof zet familie in Sheikh Jarrah op straat

En weer wordt een Palestijnse familie in de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem op straat gezet. Een hof in Jeruzalem bepaalde zondag na een juridische strijd van zes jaar dat de familie Siam hun tweekamerwoning van 60 vierkante meter eind juli moet hebben ontruimd. De familie, bestaande uit acht personen, waaronder kleine kinderen, staat dan op straat. Tegelijkertijd moet de familie Siam ook een extra bedrag aan huur betalen van 40.000 shekel (ongeveer 10.000 euro) en nog eens 20.000 euro (ongeveer 5.000 euro) aan gerechtelijke kosten.
Het verhaal erachter is, dat de familie het huis sinds de jaren zestig - via een huurcontract - huurde van een Palestijnse genaamd  Sabriye Taha. Toen deze dame overleed, hevelde Israel de eigendom van het huis over naar de 'Bewaker van de eigendommen van afwezigen' zoals de naam van deze Kafkaëske instantie luidt. De 'Bewaaker' wilde een nieuw contract met de familie afsluiten met een hogere huur, maar de advocaat van de familie gaf hen de raad dat te weigeren omdat zij huurbescherming genoten. De Israelische rechtspraak heeft echter intussen anders bepaald. Sheikh Jarrah is één van de Palestijnse wijken van Jeruzalem waar steeds meer Palestijnse gezinnen op straat komen te staan om plaats te maken voor kolonisten.

(NB. De 'Bewaker van de eigendommen van afwezigen (Custodian of Absentee Property) is de instantie die de eigendommen in bezit heeft genomen van Palestijnen die Israel in 1948 ontvluchtten en niet meer mochten terugkeren. Hun bezit wordt gewoonlijk via een lease overeenkomst uitgegeven aan Joden of Joodse instellingen ). 

 

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...