maandag 8 juli 2013

Bloedbad bij kazerne Republikeinse Garde dreigt tegenstellingen in Egypte te verscherpen

Посмотреть изображение в ТвиттереArrestanten van het leger bij de kazerne van de Republikeinse Garde. 

2 x updated. Tijdens een schietpartij bij de kazerne van de Republikeinse Garde, waar naar verluidt ex-president Morsi gevangen wordt gehouden, zijn in de vroege ochtend van maandag  tenminste 42 mensen omgekomen. Dat heeft het Egyptische ministerie van Gezondheid bekendgemaakt.
Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Het leger zegt dat aanhangers van Morsi probeerden de kazerne te bestormen. Daarbij werd een militair gedood en raakten er 40 gewond. Het leger had daarop teruggeschoten en ook een groot aantal arrestaties verricht. De betogers zeggen dat ze bezig waren aan het ochtendgebed en dat helemaal op het eind daarvan het schieten begon. Afgelopen vrijdag werden ook al drie betogers doodgeschoten bij de kazerne van de Republikeinse Garde. 
De tegenstellingen tussen de voorstanders van het afzetten van president Morsi en de Moslim Broederschap die mordicus tegen is, zijn hierdoor verder ernstig verhard. Reuters berichtte dat de Vrijheids- en Gerechtigheidspartij, de politieke partij van de Moslim Broederschap, op haar Facebook pagina de Egyptenaren opriep in opstand te komen. Het leger trok intussen op tegen de sit in van de Broederschap bij de Rabaa Adwiya moskee niet ver van het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde. De sit in werd ingesloten en ooggetuigen zeiden dat vanuit de moskee en vanaf het dak van de moskee op de militairen werd geschoten met onder meer hagel..   
Eerder zondag waren er grote demonstraties van de voorstanders van de coup (op het Tahrir-plein) en tegenstanders (de Moslim Broederschap bij de Rabaa al-Adawiya moskee in Nasr City) gehouden zonder zonder dat het tot botsingen  kwam. Maar donderdag en vrijdag waren op verschillende plaatsen in het land zeker 35 mensen omgekomen bij diverse uitbarstingen van geweld.
Photo from Twitter/@gelhaddad
Een foto die Gehad Haddad, de woordvoerder van de Moslim  Broederschap. twitterde vanuit het geïmproviseerde ziekenhuis bij de kazerne van de Republikeinse Garde.   

Intussen wil ook het vormen van een interim-regering niet vlotten. Zaterdag werd bekend dat Mohammed ElBaradei, oud-voorzitter van het Internationaal Atoomagentschap en een van de leiders van het Nationale Reddingsfront, een coalitie van linkse(re) partijen, daarvoor was gevraagd. Maar zondag werd duidelijk dat de Salafistische Nour-partij bezwaren tegen ElBaradei's had wegens diens seculiere en progressieve opstelling. Vervolgens werd bekend dat Ziad Bahaa Ed-Din, een advocaat en een van de leiders van de Sociaal Democratische Partij, was gevraagd premier te worden en dat ElBaradei mogelijk vice-president zou worden. Ook deze keuze is echter nu onzeker, nadat de de Nour partij zich uit protest tegen de schietpartij bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde heeft teruggetrokken uit het overleg over de formatie van een regering. De Nour partij was vóór de coup en omdat de voorstanders van het afzetten van Morsi er veel aan gelegen is deze islamisten in hun  kamp te houden als tegenwicht tegen de Moslim Broederschap, telde  de stem van El- Nour zwaar.
Wat mij (AbuP) onhandig lijkt bij de vorming van een overgangsgregering, is dat blijkbaar gedacht werd aan figuren uit progressieve partijen als leider van zo'n kabinet. Aanvankelijk werd gesproken van een regering van technocraten, waarbij onder meer de naam van de directeur van de Nationale Bank viel. Dat lijkt mij, gezien het feit dat de Moslim Broederschap uiteindelijk verzoend zal moeten worden met de bestaande situatie en zal moeten worden overgehaald om straks mee te doen aan nieuwe verkiezingen, een betere optie dan ElBaradei (die in die kringen diep wordt gehaat) of een progressieve partijleider als Bahaa Ed-Din.
Maar de situatie is nu natuurlijk na de schietpartij van vanmorgen nog gecompliceerder geworden. Het leger was tot nu toe niet scherp tegen de Moslim Broederschap opgetreden. Zo werden Saad el-Katatny, de leider van de politieke partij van de Broederschap, De Vrijheids- en Gerechtigheidspartij, Rashad Bayoumi de tweede man de van de Broederschap en Khairat al-Shater, een van de belangrijkste leiders, aanvankelijk wel opgepakt. Maar Bayoumi en Katatny werden later weer vrijgelaten (al zullen ze mogelijk wegens opruiing worden vervolgd). En ook Mohammed Badie, de 'murshid' (gids=leider) van de Broederschap kon vrijdag de zijn aanhang in Cairo toespreken. Het is echter de vraag of nu niet meer arrestaties zullen volgen.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

zie ook Kevin Barett:
=
President Morsi is the first democratically-elected head of state in Egypt's 5,000-year history. The way things are going, he could also be the last...=
http://www.presstv.ir/detail/2013/07/09/312936/new-world-order-kills-democracy-in-egypt/

Herman

Abu Pessoptimist zei

Ik ben niet onder de indruk, Herman.

Bart zei

Wat er gisterochtend precies is gebeurd is inderdaad nog niet duidelijk (en ik denk eerlijk gezegd dat het onderzoek het niet veel duidelijker gaat maken), maar er zijn wel een aantal feiten die we al kunnen beschouwen:

- Het begon tijdens het Fajr-gebed, en we kunnen verwachten dat de meerderheid van de pro-Morsi demonstranten dit gebed uitvoerde.
- Het leger heeft een filmpje naar buiten gebracht waarin te zien is dat het leger zelf nog geen actie aan het ondernemen was, behalve traangas aan het schieten, terwijl de demonstranten stenen gooiden en 1 man met een pistool op het leger schoot.
- Er is een foto van een jongen gekleed als guerilla-strijder met een pistool.
- Er zijn filmpjes van legerscherpschutters en pro-Morsi demonstranten die vanaf de daken resp. schieten en stenen gooien.
- De demonstranten hebben heel veel kogels en kogelhulzen gevonden die van het leger afkomstig zijn.
- Er is een filmpje waarin duidelijk te zien is dat het leger tegen de demonstranten oprukt (en niet, zoals in de persconferentie werd gezegd, alleen maar op een plaats standhield).
- Journalisten die voor het bloedbad ter plaatse waren, hebben geen wapens bij de demonstranten gezien.
- Het leger heeft in het verleden op vreedzame demonstranten geschoten (bijv. vorige week vrijdag), terwijl de MB geweld allang afgezworen hebben. De Gama'a Islamiyya heeft geweld om religieuze redenen afgezworen en EIJ is met Al-Qa'ida gefuseerd. Wel is er na de staatsgreep een militante groep die de MB steunt, opgericht, genaamd Ansar al-Shari'a.

Wat mij het meest waarschijnlijk lijkt, is dat een gewapende groep die door het leger ingehuurd en bewapend was, de demonstratie is binnengeslopen toen de demonstranten baden en niet opletten, en is begonnen te schieten op zowel de demonstranten als het leger. De demonstranten begonnen toen te rellen en stenen te gooien en het leger heeft excessief gereageerd, door onder andere ook op de demonstranten te schieten.

Het is niet waarschijnlijk dat die gewapende mannen in de demonstratie zelf van de MB of geallieerde organisaties waren, aangezien deze organisaties over het algemeen niet gewelddadig waren. Ansar al-Shari'a zou een mogelijkheid zijn als ze niet pas een paar dagen geleden waren opgericht, die hebben hun leden nooit zo snel kunnen trainen voor een operatie als deze. We kunnen verwachten dat de MB nu ook weer gewelddadig worden, maar voor hun geldt ook dat ze hun leden niet hebben kunnen trainen. Het leger beargumenteerde dat het niet excessief gereageerd had omdat ze op 1 plek standgehouden zouden hebben waardoor de kogelhulzen die de demonstranten gevonden hebben, nooit van hun kunnen zijn geweest. Afgezien van het feit dat het dan een raadsel is waar die hulzen vandaan zijn gekomen, blijkt de redenering ook nog eens niet te kloppen omdat het leger dus wel oprukte.

Abu Pessoptimist zei

Op mijn Engelse zusterblog heb ik de aanhef overgenomen van een stuk in The New Yorker ( http://the-pessoptimist.blogspot.nl/2013/07/after-shooting-in-cairo.html ). Daarin is sprake van mannen op motorfietsen die aan kwamen rijden en begonnen te schieten (op het leger zowel als de demonstranten) terwijl het leger zelf alleen nog met traangas schoot. Zoiets zou kunnen wijzen op provocateurs die de twee zijden tegen elkaar wilden opzetten. Niet onaannemelijk dat het zo gegaan is. Ik zou bij provocateurs overigens niet aan mensen ingehuurd door het leger denken, maar aan lieden die handlangers zijn van de feloul, de overblijfselen van het oude regime.
Het is echter hachelijk, dit soort speculaties. Ik houd er niet zo van als ik niet zelf ter plekke kan zijn om te proberen e.e.a. te verifiëren.

Daniella van den Akker zei

eigenlijk verwachtte iedereen dat dit zou gebeuren ik meen zelfs dat de MB dit scenario heeft aangekondigd vorige week. Kun jij je voorstellen dat de inlichtingendienst het mysterie niet zou kunnen oplossen? Een paar mannetjes op daken en balcons en klaar is kees. zitten de feloel in de inlichtingendiensten denk je? groet, Daniella

Abu Pessoptimist zei

Daniella, de inlichtingendiensten ZIJN de feloul. (En wat het scenario aankondigen betreft: de MB heeft inderdaad gedreigd dat ze Morsi met geweld zouden bevrijden of dat soort dingen, maar op zich zegt dat niet zoveel).

Daniella van den Akker zei

als dat zo ist is dat dan ook gelijk de reden dat de onderzoeken niks gaan opleveren. Verder bedoelde ik dat de MB heeft aangekondigd dat iemand zou stoken in hun demonstratie zodat het zou lijken alsof zij geweld gebruiken..Daniella

Israelische beveiligers executeren 15-jarige na ''ramming'' aanval

Mohammed Younes   Minder dan een dag nadat twee politieagenten in Jeruzalem een gewond op de grond liggende verdachte hadden doodgeschoten ...