maandag 15 juli 2013

Israelische Palestijnen staken tegen gedwongen verhuizing 30.000 Bedoeïenen

Demonstratie tegen het Prawer-Begin plan maandag 15 juli in Beer Sheba. (Foto's Activestills).

De Israelische Palestijnen hielden maandag een algemene staking om te protesteren tegen het het Prawer-Begin plan. Dit plan, dat dreigt te worden aangenomen door de Knesset,  beoogt 30.000-40.000 Bedoeïenen gedwongen te laten verhuizen naar stedelijke agglomeraties. Zij moeten afstand doen van grond die zij veelal al voor de stichting van de staat Israel in 1948 in bezit hadden. Ruim 800.000 dunam wordt genaast. Enkele tientallen zogenaamd niet-erkende dorpen zullen met de grond gelijk gemaakt  worden om plaats te maken voor parken, militaire terreinen en Joodse bewoning.
De staking op deze 'Dag van woede' wordt gehouden op 15 plaatsen.
Voor meer over het Prawer-Begin plan, klik hier. 

Jaffa. 

Update 
Behalve een algemene staking werden er demonstraties gehouden in Beer Sheba (waar een weg werd versperd bij de universiteit, er werden ruim 14 arrestaties verricht), Umm al-Fahm, Sakhnin (waar een belangrijk kruispunt werd geblokkeerd), Jaffa, Lod, Ramleh en 's avonds in Jeruzalem.
 Embedded image permalink
 Demonstratie maandagavond bij de Damascus Poort/Bab al-Amoud. (via Twitter)

Ook op de Westoever  werd gedemonstreerd in Ramallah, Hebron en  Nablus. Ook was er een demonstratie in Gaza-stad. Overal waren enkele honderden tot ruim duizend deelnemers. In Beer Sheba namen de Palestijnse Knessetleden Ahmad Tibi, Ibrahim Sarsour, Talab Abu Arar and Talab al-Sani deel ana de demonstratie  samen met partijleider Jamal Zahalka van de Balad-partij.    

Politie in actie in Beer Sheba. 

Geen opmerkingen: