woensdag 10 juli 2013

Bevestigd: Palestijn uit Gaza door Israel ontvoerd in de Sinai

Dit is Wael Abu Rida, 35, uit de Gazastrook. Hij is drie weken geleden ontvoerd door de Mossad in de Sinai. Onder meer het persbureau Reuters meldde dat eind juni, maar een Israelische rechter in Beer Sheba heeft pas deze woensdag de gag-order opgeheven die tot nu toe verbood er iets over te publiceren. Nu kan dus worden bevestigd dat Wael Abu Rida inderdaad in een Israelische gevangenis verblijft.
Wael Abu Rida
Zijn vrouw vertelde dat hij vorige maand met haar naar Egypte ging voor een medische behandeling van hun zoon. Daar kreeg hij een telefoontje van iemand die hij kende om naar de Sinia te gaan om deze persoon te ontmoeten. Sindsdien werd niets meer van hem gehoord, tot er ruim een week later een telefoontje kwam van iemand van het Rode Kruis die vertelde dat Israel hem gevangen hield.
Wat Abu Rida heeft gedaan is onduidelijk. De rechter in Beer Sheba heeft de gag order die daarop rustte namelijk niet opgeheven. Ook werd Abu Rida's voorarrest met nog een week verlengd.
Israelische kranten schrijven allemaal dat zijn zaak 'security related' is en dat belooft niet veel goeds. In zulke gevallen gaat de Israelische kwaliteitspers namelijk nooit zelf op zoek naar feiten en wordt klakkeloos overgeschreven wat de veiligheidsdiensten over de zaak beweren. Neem bijvoorbeeld de zaak van de hoofd-ingenieur van de elektriciteitscentrale van Gaza, Dirar Abu Sisi, 44. Hij werd twee jaar geleden ontvoerd vanuit een nachttrein in de Oekraïne, waar hij wilde gaan wonen met zijn  kinderen en zijn Oekraïense vrouw. Abu Sisi werd - vermoedelijk gedrogeerd en in een doodskist - naar Israel gesmokkeld. Daar werd hij ervan beschuldigd de verblijfplaats van de ontvoerde soldaat Gilad Shalit te kennen, en toen dat niet klopte werd hem ten laste gelegd dat hij eigenlijk een raketdeskundige was en de actieradius van de raketten van Hamas had verbeterd.
De zaak is vermoedelijk op niets gebaseerd. Abu Sisi is na twee jaar namelijk nog steeds niet voorgeleid. Evenmin is hij - zoals met Hamas in het kader van de gevangenenruil tegen Gilad Shalit - vrijgelaten. Wel verblijft hij al twee jaar in totale afzondering, wat tot gezondheidsproblemen heeft geleid. In Israel is er niemand die zich zijn lot aantrekt  behalve wellicht zijn advocaat. Hopelijk wacht Abu Rida niet hetzelfde lot.
Het is verbazend dat Israel zo makkelijk wegkomt met dit soort zaken. Evenzeer verbazend is dat veiligheidsdiensten in de Oekraïne en Egypte blijkbaar in dit soort zaken samenwerken met de Israeli's, of de Israeli's op zijn  minst hun gang laten gaan bij deze illegale activiteiten op hun grondgebied.     
  

Geen opmerkingen: