vrijdag 12 juli 2013

Zo betrouwbaar is Israels kwaliteitspers....(en het CIDI)

In veel kringen heeft de Israelische pers een goede naam. Tot op zekere hoogte terecht. Het is nog steeds mogelijk er kritische geluiden in aan te treffen. Maar als het om de Arabische wereld gaat - waar Israeli's nu eenmaal nauwelijks toegang toe hebben - moet de betrouwbaarheid met een forse schep zout genomen worden.
 Dat werd donderdag weer eens bewezen doordat alle belangrijkste Israelische media klakkeloos het bericht overnamen dat het Egyptische leger in de Sinai de afgelopen paar dagen 200 islamistische opposanten heeft gedood, waaronder 32 leden van de Palestijnse groep Hamas. Een Egyptische bron zou dat verteld hebben aande Londense krant Al-Hayat.
Ynet (Yediot Ahronot) meldde het,  Haaretz meldde het, en ook The Times of Israel kwam ermee. Maar het was, zoals dat heet, een 'canard'. Lees wat deze laatste krant aan het bericht toevoegde: 
The Egyptian army has killed some 200 gunmen in Sinai, including 32 Hamas members, and arrested 45 others over the past several days, an Egyptian security source told London-based Arab daily Al-Hayat on Thursday. The report was later denied by Israeli, Egyptian and Palestinian sources.
 Hoeveel impact zo'n onzinbericht heeft, wordt duidelijk als we zien dat de Volkskrant, het AD , de racistische pro-Israel site Brabosh, en natuurlijk onze betrouwbare pro-Israel voorlichtingsinstantie het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) allemaal het nieuws overnamen. Deze laatste instantie heeft het betreffende stuk echter weer ijlings van de site gehaald, zodat ik er niet naar kan verwijzen. (Het CIDI doet dit vaker met missers en slechte stukken, sinds het in maart een nieuwe directeur kreeg). 

Er gebeurt van alles in de Sinai, er worden Egyptische militairen beschoten en gedood, er zijn de afgelopen week twee Kopten (van wie een een priester) ontvoerd en gedood en het Egyptische leger heeft er handen vol werk. Maar om er iets over te weten te komen, kunnen we beter elders te rade gaan dan bij de Israeli's of het CIDI. 

(Rectificatie - vrij. 12.45 uur: Ik meldde eerder dat Haaretz het stuk van de site had gehaald. Dat was onjuist. Blijkbaar had ik een probleem om op de site van Haaretz te komen).  

1 opmerking:

Anoniem zei

wat raar dat nederlandse kranten nieuws uit Egypte overnemen van Israelische pers er zijn toch behoorlijk goede sites engelstalig in Egypte. iemand wees mij pas op "Egyptian Streets" op facebook, aardige aanvulling lijkt mij. als je facebook gebruikt. groet, Daniella