dinsdag 30 juli 2013

Indyk, één van de 'zionisten van het State Department' gaat vredesoverleg leiden

U.S. Secretary of State John Kerry (L) greets Martin Indyk at the State Department in Washington July 29, 2013. REUTERS-Yuri Gripas
Kerry met Indyk (Reuters)

De 'vredesonderhandelingen' tussen Israel en de Palestijnen zijn maandagavond in Washington begonnen met een iftar, de traditionele maaltijd na een dag vasten in de Ramadan. Voorafgaand aan de start van de besprekingen benoemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de vroegere Amerikaanse ambassadeur in Israël, Martin Indyk,  tot speciale afgezant die de besprekingen namens de VS gaat leiden. 
De benoeming van Indyk, die al was verwacht, doet het ergste vrezen voor de gang van zaken tijdens deze onderhandelingen. Indyk is nu verbonden aan de Brookings Institution, een denktank in Washington. Daarvoor is hij twee keer ambassadeur in Israel geweest. En onder de vroegere president Bill Clinton vervulde hij een belangrijke rol bij de mislukte onderhandelingen in 2000 in Camp David, waar de Israelische onderhandelaar Ehud Barak samen met de Amerikanen de Palestijnse kant onder druk zette en het mislukken van de onderhandelingen eenzijdig aan Yasser Arafat verweet. 

Indyk, die stamt uit een Brits-Joodse familie maar opgroeide en studeerde in Australië,  begon zijn carrière in  Washington destijds als een researcher voor de Israel-lobby in de VS, AIPAC. Voor deze instelling, die in de wandeling de 'Joodse lobby' wordt genoemd, richtte hij een denktank op, The Washington Istitute for Near East Policy (WINEP), waarvan hij vanaf 1985 acht jaar lang de directeur was. Hij doceerde daarnaast aan de Columbia universiteit in New York en het Moshe Dayan Institute van de universiteit van Tel Aviv.
Het belangrijkste van Indyk's huidige benoeming is dat hiermee een traditie wordt voortgezet van een overduidelijke pro-Israel houding van de Amerikaanse delegatie in wat gewoonlijk het 'vredesproces in het Midden-Oosten' wordt genoemd. Vanaf het begin van de onderhandelingen op basis van de Akkoorden van Oslo was, onder diverse presidenten, steeds Dennis Ross de man die de belangrijkste rol speelde in de Amerikaanse delegatie. Ross werd door zijn pro-Israelische aanpak, die onder meer ook spreekt uit zijn boek 'Missing Peace' uit 2004, door de Palestijnen gezien als een verlengstuk van de Israelische politiek en de duidelijkste vertegenwoordiger van wat zij wel 'de zionisten van het State Department' noemden.
Maar bij de benoeming van Indyk is het nuttig te weten dat Ross in feite een leerling van Indyk was en diens opvolger bij het WINEP, de denktank van AIPAC. Het was om die reden dat de Amerikaanse politicoloog Stephen Walt de benoeming van Indyk vergeleek met het toevertrouwen van je pensioen aan Madoff, de man die miljarden liet verdampen met zijn frauduleuze beleggingspolitiek. Of dat overdreven is weet ik niet, maar zeker is dat Indyk na Ross ongeveer de slechts mogelijke keuze is. Om eerlijk te zijn denk ik dat we moeten hopen dat de onderhandelingen niet zullen opleveren, omdat een resultaat dat onder Indyk bereikt wordt haast niet anders kan uitvallen dan een onaanvaardbare Palestijnse knieval voor de eisen van Israel.
(De 'Amerikaanse' Palestijn Rashid Khalidi schreef onlangs een boek over de vooringenomenheid van de Amerikaanse diplomatie als het om de kwestie Israel-Palestina gaat. Klik hier voor mijn bespreking van dit boek 'Brokers of Deceit').    

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...