maandag 29 juli 2013

Israel baant de weg voor vrijlating langgestrafte Palestijnen, vredesoverleg begint in Washington


In Ramallah protesteerden enkele honderden mensen zondag tegen de basis waarop de Palestijnse Autoriteit alsnog met hervatting van het vredesoverleg akkoord is gegaan. De demonstratie was georganiseerd door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Ook in Gaza werd gedemonstreerd. (Ma'an). 

Israel en de Palestijnen beginnen vandaag, maandag, vredesbesprekingen na een onderbreking van drie jaar. Het Amerikaanse ministerie va Buitenlandse Zaken bevestigde zaterdag dat beide partijen zijn uitgenodigd en dat de eerste ontmoetingen maandagavond en dinsdag in Washington plaatsvinden. 
Daaraan voorafgaand heeft de Israelische regering de weg zondag gebaand voor hervatting door akkoord te gaan met de vrijlating van 104 gevangenen die al van vóór de Akkoorden van Oslo van 1993 gevangen zitten. Een voorstel daartoe van premier Netanyahu werd aangenomen met 13 tegen 7 stemmen en twee onthoudingen. In de verklaring werd gesteld dat Israel akkoord is gegaan met de hervatting van vredesbesprekingen, zonder nadere specificatie. Ook over de vrijlating van de gevangenen werd niets specifieks vermeld, alleen dat een commissie zich daarmee zal belasten. De Israelische media meldde echter dat de vrijlating plaats zal vinden in drie fasen.  
De Israelische regering nam tevens een wet aan die de weg baant voor een referendum in het geval land dat nu onder de soevereiniteit van Israel valt in onderhandelingen wordt opgegeven. De wet zal niet gelden voor teruggave van (delen van) de Westoever. Maar als de Knesset deze wet aanneemt zal wel een referendum nodig zijn voor teruggave van bijvoorbeeld land in Oost-Jeruzalem. Dat gebied is namelijk na 1967 door Israel geannexeerd - iets wat overigens door de internationale gemeenschap niet is erkend.
In Jeruzalem vond zondag een demonstratie plaats van enkele tientallen die boos zijn over de vrijlating van langgestrafte Palestijnen met 'Joods bloed aan hun handen'.   De demonstranten riepen: 'Moordenaars van kinderen behoren niet te worden vrijgelaten' en 'Bibi is een lafaard'. Een van de deelnemers aan de demonstratie was Naftali Bennett, de leider van de Bayit haYehudi partij en minister van Economische Zaken en Religie. Benett noemde 'de vrijlating een schande'. Hij zei dat 'terroristen behoren te worden geëlimineerd, niet vrijgelaten'. 
De krant Yediot Ahronot publiceerde een aantal namen van vrij te laten Palestijnen, onder wie een 14-tal Palestijnen vanuit Israel binnen de groene lijn. De twee langstgestraften zijn de broers Karim en Maher Younis, Israelische Palestijnen uit Wadi Ara, die werden veroordeeld voor het doden van de Israelische soldaat Avraham Brumberg in 1981. Zij kregen levenslang, wat later werd teruggebracht tot 40 jaar.
Andere Israelische Palestijnen zijn vier  inwoners van Umm al-Fahm die drie soldaten doodden in 1992 bij Kibbutz Gilad  en vier anderen die in 1984 de soldaat Moshe Tamam vermoordden. De site YNet  publiceerde een tamelijk uitgebreide lijst.

Geen opmerkingen:

Israel werkt in Gaza samen met plunderaars van vrachtauto's

  Een intrigerend bericht twee dagen geleden was dat UNRWA en The World Food Program 100 vrachtauto's Gaza hadden binnengereden en dat d...