zaterdag 6 juli 2019

Israel geeft 22 in beslag genomen vissersboten terug aan Gaza - ze zijn alleen allemaal kapot

De boot van Abdel Ma'ati Hadil. (Foto Gisha)

Israel heeft op 2 juli de vissersboot van Abdel Ma'ati Habil in Gaza teruggestuurd. Dat gebeurde drie jaar nadat de boot door de Israelische marine in beslag was genomen. Nadat drie mensenrechtenorganisaties, Gisha. de organisatie die pleit voor bewegingsvrijheid voor Gaza, Adalah, de organisatie die opkomt voor het recht van minderheden in Israel, en de mensenrechtenorganisatie al-Mezan, een verzoekschrift hadden ingediend kwam het Israelische antwoord. Niet alleen de boot van Habil, maar in totaal 65 in beslag genomen Gazaanse vissserboten zouden in de komende weken of maanden worden geretourneerd. 
Deze week kwam dus de boot van Habil. In de twee, drie dagen daarna werden nog 21 andere boten teruggestuurd die al een tijd in de Israelische opslag hadden gelegen. Ruim 40 andere boten zullen binnenkort nog volgen. Fijn, denk je dan. Soms wordt er blijkbaar toch nog recht gedaan in Israel al duurt het soms wel even. 
Nou nee dus, vergeet het maar. De boot van Habil kwam over land. Over zee was namelijk niet mogelijk, omdat hij lek was. De boot is in 2016 tot twee keer toe lek geschoten door de Israelische marine, toen hij binnen de zesmijlszone (die toen gold) voor de kust ter hoogte van Deir al Balah voer, dus binnen de zone waarin vissen was gepermitteerd. Daarbij zonk hij deels en werden de opvarenden gearresteerd en een tijd vastgehouden. De laatste keer, in september, nadat hij na de eerste aanval voor 24.00 dollar was gerepareerd, werd de boot door de marine in beslag genomen. De boot is in 1986 gebouwd voor 180.000 dollar. Er voeren leden van diverse families op; in totaal leverde het een inkomen voor 24 families, inclusief de familie van al--Habil zelf.

Het transport, eerder deze week, had nogal wat om het lijf. Het vervoeren van de 17 meter lange boot van de Kerem Shalom-grensovergang naar zijn oorspronkelijke ligplaats nam 7 uur in beslag. Bovendien moest Habil 3.000 dollar betalen aan vervoerskosten.
Toen het scheepje eindelijk kon worden geïnspecteerd bleek dat de motor niet meer werkte. Hetzelfde gold voor de hydraulische installatie om de netten te bedienen. Netten, kabels en touwen waren  eveneens volledig vernield. Tegelijkertijd is de romp van het schip door gebrek aan onderhoud in buitengewoon slechte staat. Schattingen geven aan dat een reparatie nodig zal zijn die zo'n 45.000 à 50.000 dollar gaat kosten. En daarbij dient te worden aangetekend dat reserveonderdelen voor motoren, touw, en glasfiber voor de reparatie van de romp allemaal buitengewoon schaars (en duur) zijn in Gaza. Israel ze rekent tot de ''dual use'' artikelen, dingen die zowel voor ''terroristische'' als voor civiele doelen kunnen worden gebruikt en daarom niet mogen worden ingevoerd. ''Ze hebben het als rotzooi teruggestuurd," zei Habil. ''Hoe moet ik aan het geld komen en er zijn niet eens reserveonderdelen.''
 En het ziet ernaar uit dat de andere 21 boten die deze week binnenkwamen er niet beter aan toe zijn,. Motoren ontbraken of waren kapot. visnetten waren verdwenen of  vernield, ondanks het feit dat drie mensenrechtenorganisaties hadden geëist dat - anders dan in het verleden - de schcpen dit keer mét hun  uitrusting zouden worden teruggestuurd. De organisatie van vissers in Gaza deed een beroep op het buitenland om te hulp te komen omdat vrijwel geen van de intussen sterk verarmde vissersfamilies de bedragen voor reparatie kunnen opbrengen. ''En als we dan dat geld hebben geïinvesteerd in reparaties, dan moeten we maar weer afwachten wanneer de Israelische marine opnieuw een aanval uitvoert,'' al-Habil. ''We hebben hulp nodig van internationale organisaties.''

4 opmerkingen:

Meir zei

Een 'visser' die 24 duizend dollar uit zijn zak tovert voor een wrak ofwel rotzooi, om eigen woorden te gebruiken.

Schattingen geven aan dat een reparatie nodig zal zijn die zo'n 45.000 à 50.000 dollar gaat kosten
En dat voor een wrak terwijl men voor dat bedrag een splinternieuwe kan kopen.

Alles was onklaar gemaakt.
Dat is niet te controleren en zoals bekend zijn Arabieren leugenaars en aangezien de andere partij Joden betreft weten wij hoe de vlag er bij de Arabieren bij hangt.

De Gazastrookbewoners zouden arm zijn. En dan te weten dat zij per persoon meer hebben te besteden dan iemand in west Europa. Zij hoeven er geen poot voor uit te steken alleen maar jammeren en hand op houden en de tientallen miljoenen komen binnen stromen, ook uit de woestijnstaten.Echter, men moordde liever en werd terecht gekort (behalve door het antisemitische schorem in Brussel).

Die drie 'mensenrechtenorganisaties' staan in dienst van Hamas, Hijmans

Weer veel nepnieuws vandaag

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Wat een fijnzinnig commentaar weer, Meir. De boot voer toen hij in beslag werd genomen en hij kwam over land terug. Dat zegt genoeg. 24.000 dollar is veel voor één man, maar minder voor 24 families die van de boot afhankelijk waren. Een nieuwe boot van deze omvang kost geen 45.000 dollar. Deze kostte toen hij werd gebouwd 180.000 dollar. Palestijnen zullen best wel eens liegen, maar jij bent een compulsief de waarheid verdraaiende één-richting denker. Tragisch, eigenlijk wel.

Abdel zei

Jij hebt het over Joden maat je bedoelt vast zionisten want Joden regeren niet in Israël. Ik zie ook niet waarom de Arabieren zouden liegen want zionisten vernielen wel meer dingen wat van de Palestijnen is. Zo hebben ze speeltuinen, scholen en huizen met grond gelijk gemaakt. De zionisten vernielen olijf bomen met honderden hectares tegelijk. Alles wat hen gedonderd wordt wordt vernietigd. Zoals zonnepanelen wat nota bene Nederland aan de Palestijnen geschonken had. Zoek het zelf op en hou op met hen het hand boven hun hoofd te houden.

Abu Pessoptimist zei

Abdel,
Ik heb het nog eens overgelezen. Het woord Joden komt nergens voor. Ik houd ook niemand de hand boven het hoofd. En over vernielen en met de grond gelijk maken staat er meer dan genoeg op dit blog. Zoek het maar op. Of vraag het iemand anders, want misschien is je Nederlands niet echt goed genoeg.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...