woensdag 31 juli 2019

Israel voert nu ook luchtaanvallen uit in Irak

(Kaart Mujaheddin e Khalq)

Israel heeft het gebied waarin het ''preventieve'' aanvallen uitvoert in het Midden-Oosten uitgebreid. In het verleden heeft het heel regelmatig aanvallen uitgevoerd in Syrië, meest op Iraanse doelen, maar nu heeft het ook luchtaanvallen uitgevoerd in Irak. Dat meldt althans de Saudische krant Sharq al Awsat. Deze krant citeert ongenoemde buitenlandse diplomaten die zeggen dat Israel deze maand twee keer met F-35 vliegtuigen aanvallen heeft uitgevoerd op ''Kamp Ashraf'' ten noordoosten van Bagdad. Daar zouden pro-Iraanse milities wapens en ook ballistische raketten (raketten voor lange afstand) hebben opgeslagen. De laatste aanval vond zondag plaats, de eerdere aanval werd uitgevoerd op 19 juli. Er zouden Iraanse adviseurs van de Revolutionaire Garde (Pasdaran) zijn gedood of gewond zijn geraakt.
Het is overigens niet de eerste keer dat de Israelische luchtmacht in Irak opereert. In 1981, onder premier Menachem Begin, werd de Iraakse atoomreactor Osirak bij Bagdad uitgeschakeld door een geruchtmakend Israelisch luchtbombardement.

Kamp Ashraf kreeg bekendheid in de jaren '80, toen hij werd gebruikt door de Mujaheddin e-Khalq, een Iraanse verzetsbeweging die tijdens de oorlog Irak-Iran meevocht aan de Iraakse kant en onder meer aanvallen uitvoerde in het gebied van Iraans Koerdestan. Ik heb ik die tijd gezien hoe deze beweging bijvoorbeeld grote vernielingen had aangericht in de Iraanse stad Qasr e Shirin.
Israel voerde in het verleden meerdere aanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië. Onder meer viel het bases aan van de Iraanse Revolutionaire Garde en de Libanese Hezbollah. Afgelopen woensdag meldden Syrische media nog dat Israel een basis in  Tel al-Hara op de Golan Hoogvlakte, andere doelen in de buurt van de stad Quneitra, en ook het dorp Sasa ten zuidoostebn van Damascus. In Tel al-Hara zouden pro-Iraanse milities zijn gevestigd.
De Israelische minister van Internationale Samenwerking, Tzachi Hanegbi, pochte in dat verband afgelopen week dat Israel ''het enige land is dat de afgelopen twee jaar Iraniërs heeft gedood''. Hij meldde dat Israel ''honderden keren'' aanvallen in Syrië heeft uitgevoerd. Een enkele keer werden die aanvallen door Israel bevestigd, maar veruit de meeste werden bekendgemaakt via media buiten Israel. 

Geen opmerkingen:

Israeli's doden kolonel van de inlichtingendienst

Ahsraf Ibrahim   Een kolonel van de Inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit en oud-gevangene is maandagmorgen bezweken aan de verwo...