maandag 22 juli 2019

Israel is begonnen met het afbreken van 13 flatgebouwen in gebied onder Palestijns bestuur

(Updated) Israel is maandagmorgen vroeg begonnen met het afbreken van 13 flatblocs in de localiteit Sur Baher, net buiten de grenzen van Jeruzalem. Daarbij gaat een aantal van minimaal 44 en mogelijk 70 appartementen tegen de vlakte. Het gaat om flats in de buurt Wadi Hummus van Sur Baher, die volgens Israel te dicht liggen bij de zogenoemde ”Afscheidingsmuur”. De flats liggen overigens in een gebied dat valt onder de controle van de Palestijnse Autoriteit.
Gewapende eenheden verjoegen maandagmorgen in alle vroegte de eerste familie uit hun huis, waarop gemeenteambtenaren hun huisraad naar buiten begonnen te slepen. Het ging om 17 mensen onder wie elf kinderen. Het aantal ontruimingen valt overigens mee, want nog maar 20 van de 70 appartementen zijn bewoond. Wel zullen heel veel families, die in de nog op te leveren huizen hebben geïnvesteerd, vrijwel hun hele vermogen verliezen.
Het Israelische hooggerechtshof gaf deze zondag het groene licht om meteen met de afbraak te beginnen, nadat een laatste verzoek van bewoners om de afbraak te verhinderen was afgewezen.
Het hooggerechtshof had in juni al bepaald dat de huizen moesten verdwijnen. Weliswaar liggen de gebouwen in een gebied dat onder de jurisdictie valt van de Palestijnse Autoriteit, en weliswaar zijn er door de Palestijnse Autoriteit bouwvergunningen voor verleend, maar de gebouwen liggen volgens Israel te dicht bij de zogenoemde ''Afscheidingsmuur''. Israel heeft een paar jaar geleden bepaald dat er een zekere afstand (een afstand van 100 - 300 meter) tot die Muur moet moeten worden bewaard. Het feit dat de bewoners van Sur Baher aanvoerden dat die bepaling in het Hebreeuws is en nooit officieel bekend is gemaakt vermocht de rechters van het hooggerechtshof niet vermurwen.  Veiligheidsredenen gaven zogenaamd de doorslag. De mensenrechtenorganisatie B'tselem geeft echter een uitgebreid verslag over de legaal en sociaal gecompliceerde achtergronden van Sur Baher sinds Israel Oost-Jeruzalem annexeerde. Wie meer wil weten raad ik aan dit te lezen. Ik geef hier slechts een heel verkorte weergave: 1) de uistraap van het hooggerechtshof geeft aan dat de Palestijnse soevereiniteit in de zogenoemde Areas A en B van de Westoever, waar de Palestijnse Autoriteit een geheel of een gedeeltelijek zeggenschap heerft in wezen niets voorstelt, behalve voor Israelische propagandadoelienden, en 2) dat de politiek van Muren bouwen en huizen afbreken ook hier vooral ten doel heeft het de Palestijnse bevolking onmogelijk te maken om te bouwen en ongestoord hun leven voort te zetten.  

1 opmerking:

Meir zei

Moraal van het verhaal: bouw niet illegaal en jammer niet dat je toestemming had van de PA (om te bescheuren)
Dat je een moordenaarsbende de PLO een bevrijdingsorganisatie noemt verraad je, Hijmans.

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...