vrijdag 27 november 2009

Tientallen doden door regens in de Hejaz, hajj bijna onmogelijkOngewoon hevige regens hebben een zware tol geëist in de Hejaz in Saudi-Arabië. In de stad Jeddah viel in korte tijd meer dan zeven centimeter. Donderdag waren 77 doden geborgen, gevreesd werd dat het aantal nog zou stijgen. De meeste doden vielen door overstromingen, verkeersongelukken  en het instorten van een aantal bruggen. Ook huizen werden getroffen, en er werd een oproep gedaan onderdak te verzorgen voor dakloze families. Veel pelgrims die aan de hajj wilden beginnen, strandden in Jeddah, doordat de hoofdweg Jeddah -Mekka onbegaanbaar was geworden (kleine foto). Het gebied ten oosten van de weg behoorde tot de zwaarst getroffen gedeelten.
De ondersecretaris van de gemeente Jeddah zei dat de gemeente dringend 3 miljard Saudi rial nodig heeft om een afwateringsysteem af te bouwen. Tot nu toe is door gebrek aan geld slechts 30% van de bestaande plannen uitgevoerd. Het feit dat er geen adequate riolering is om de jaarlijkse herfstregens te verwerken is de reden van de overstromingen, aldus de secretaris.

De regen zorgde voor enorme overlast voor de 1,6 miljoen pelgrims die naar Saudi-Arabië zijn gekomen om de hajj te volbrengen. Diegenen die Mekka hadden kunnen bereiken begonnen in de stromende regen dapper aan hun zeven omgangen rond de Ka'aba. Maar gevreesd werd dat zij de nodige problemen zouden ondervinden als zij bij de gebruikelijke wandeling naar de berg Arafat de nacht in tenten zouden moeten doorbrengen in de Mina-vallei. 

Geen opmerkingen: