zondag 22 augustus 2010

Drie maanden voor 'waterdieven' uit Hebron

Wie herinnert zich nog de beelden van het vijfjarige jongetje Khaled Jaberi uit een dorpje bij Hebron, die hysterisch huilend achter de mannen van de grenspolitie aanliep die zijn vader hadden gearresteerd (zie foto) en zie mijn blogpost hier?
Vakantie en de niet-steeds aanwezige mogelijkheid om het internet op te komen maken dat ik dezer dagen wat minder frequent blog en soms dingen laat lopen (na maandag is dat trouwens weer voorbij). Zo kwam het ook dat ik pas nu zag dat de vader van de huilende Khaled, Fadel Jaberi,  intussen is veroordeeld tot drie maanden en een boete wegens waterdiefstal en het aanvallen van politiemannen. Fadels broer, Wadi'e die ook  was gearresteerd, kreeg dezelfde straf. Ik zag dit op de blog van Noam Sheizaf Promised Land  
Hij verwijst ook naar Gideon Levy die over de arrestatie schreef. Khaled werd opgepakt toen hij tussenbeide trachtte te komen op het moment dat agenten zijn broer aanvielen toen het irrigatiesysteem van hun agrarische bedrijf werd aangezet.. Er zit een onmiskenbaar absurde en schandalige kant aan dit soort veroordelingen en arrestaties: de Palestijnen, die niet van het Israelische watersysteem gebruik mogen maken en trouwens ook  geen putten mogen slaan, worden veroordeeld voor de diefstal van wat in feite hun eigen water is. Afgezien daarvan worden de Jaberi's dan ook nog eens beticht van het aanvallen van politiemannen, wat een frequent geuite beschuldiging is van de politie, en één waartegen eigenlijk niets is te beginnen.

Geen opmerkingen: