woensdag 25 augustus 2010

Israel veroordeelt weer vreedzame Palestijnse actievoerder

December 2009, Abdallah Abu Rahme wordt gearresteerd.

Waarmee zullen we beginnen? Het goede of het slechte nieuws? Welnu, het goed nieuws is, dat Abdallah Abu Rahme NIET is veroordeeld wegens het gooien van stenen, en ook  niet wegens verboden wapenbezit, op grond van het feit dat hij tijdens één van de wekelijkse demonstraties tegen de Muur in Bil'in bezig was geweest lossen hulzen en gebruikte traangas- en stungranaten aan het oprapen was om te laten zien hoeveel geweld er wordt gebruikt tegen deze vreedzame betogingen.
Nee. Maar Abdallah Abu Rahme, van het volkscomité van Bil'in en één van de kampioenen van het geweldloze verzet tegen de bezetting, is WEL veroordeeld op grond van twee andere aanklachten: namelijk het aanzetten tot verzet, en het deelnemen aan en oproepen tot het houden van een verboden demonstratie. Wat voor straf daarop staat weten we nog niet. Abdallah krijgt dat over twee weken te horen. Mogelijk een straf van zo'n twee jaar.
Ik voorzie dit soort berichten altijd routinematig van de 'tag' Israeli justice. Ik moet bij het gebruiken van die term altijd denken aan wat een collega blogger (ik ben helaas vergeten wie) een tijd geleden schreef: dat het zo opmerkelijk is hoe begrippen verkleuren als je er alleen het adjectief Israelisch voor zet: Israelisch socialisme, Israelische rechten, Israelische veiligheid, Israelische rechtspraak, Israelisch bedenk het maar ....
Ook in het geval van Abu Rahme is er wel wat van de 'rechtspraak' af te dingen. Hij werd veroordeeld op basis van de getuigenissen van twee minderjarige dorpsgenootjes die in het holst van de nacht van hun bed waren gelicht om - zonder aanwezigheid van ouders of advocaten - te worden verhoord. Hij heeft vanaf december in voorarrest gezeten. En hij is veroordeeld op grond van idiote 'rechts'regels. Het deelnemen aan een verboden demonstratie is op de Westoever al het geval als je met 11 mensen op een kluitje staat zonder daarvoor eerst van de militaire gouverneur op een briefje permissie te hebben gekregen (in Israel gelden echt heel aandere regels). En incitement - het oproepen tot het verstoren van de openbare orde? Het in je eigen dorp protesteren tegen het feit dat er een Muur wordt gebouwd die je dorp van een belangrijk deel van het land van dat dorp heeft afgesneden?
Enfin, laten al die mensen in het Israëlische kamp die zich nog steeds met een zekere regelmaat afvragen waarom  er geen vreedzame gesprekspartners aan de andere kant zijn, zich maar eens over deze zaak buigen (en over vergelijkbare gevallen, als die van Abu Jumaa of Mohammed Khatib). En laten ze ook vooral langs gaan bij de blog van de Magnes Zionist, die dit nieuws bracht onder veelzeggende kop: Israel veroordeelt weer een Palestijnse Gandhi. 

2 opmerkingen:

Herman zei

Kom in aktie!

Teken formulier om bij Maxime Verhagen te protesteren.

http://www.stopdebezetting.com/doen-acties/palestina-criminalizing-peaceful-protest-act-up-for-abdallah-abu-rahmah-aktie-aan-verhagen-dmv-link.html

Anoniem zei

woensdagavond nog Netwerk gezien?
Hebron en het geweld van de kolonisten?
Diep triest en dan ook nog de presentator die zei dat de Palestijnen ook geweld gebruiken.
Ja wat wil je,huizen worden afgenomen,handel beperkt en bewegingsvrijheid ernstig ingeperkt.In Nederland heeft men de antikraakwet aangenomen en krakers kunnen 1 jaar gevangenis krijgen,als zij geweld hebben gebruikt kan de straf tot 2 jaar oplopen.
Eens kijken of de Christen Unie die wetten in Israel ook zou steunen?
Breaking the silence zou volgens de CU geen subsidie meer mogen krijgen.
Hoe triest allemaal.
jose