donderdag 19 augustus 2010

Gestolen laptops en geinige Facebookpagina's met gebonden en geblinddoekte Palestijnen

Wie aan boord van de Mavi Marmara was, het heeft overleefd en van wie een laptop of mobiele telefoon is afgepakt, kan hem misschien via e-bay of een soortgelijke internet site weer terugkopen. Haaretz meldt dat vier Israëlische militairen zijn aangehouden wegens het stelen van laptops van activisten die aan boord van de Mavi Marmara op weg waren naar Gaza. Zij zouden die vervolgens hebben verkocht. Een van de aangehouden militairen zou een luitenant zijn. Haaretz zegt dat er ook berichten zijn over gestolen mobiele telefoons, terwijl een Italiaanse journalist enige tijd geleden meldde dat de creditcard die hem bij zijn arrestatie was afgenomen, sedertdien was gebruikt.
Het schijnt dat dit soort berichten in Israël soms verbazing wekken. Voor diegenen die wel eens hebben gelezen wat Israëlische militairen met eigendommen van anderen hebben aangericht in bijvoorbeeld Libanon en Gaza zal dat toch minder het geval zijn, lijkt me.
Nog zo'n affaire is die van de onlangs afgezwaaide soldate Eden Abergil, die op haar Facebook pagina foto's van geblinddoekte en gebonden Palestijnen publiceerde met daarbij opmerkingen als dat de tijd in het leger 'de tijd van haar leven' was geweest. De woordvoerder van het leger haastte zich te verklaren dat dit schokkend en verkeerd was, maar nauwelijks had hij dat gedaan of berichten kwamen naar buiten dat Eden ook had opgeschreven dat zij graag Palestijnen zou doden of zelfs 'afslachten'. 
Wat verbazend is aan dit soort affaires is dat er werkelijk Israeli's zijn die nog geschokt zijn door dit soort zaken. Het is toch zo dat iedereen die ook maar enigszins de berichten volgt, de krant leest of een enkele kritische blogger volgt, weet dat dit soort zaken - het je vrolijk maken ten koste van gearresteerde Palestijnen - ongeveer aan de orde van de dag is in het huidige Israël. Echt bijna iedereen moet er weleens van hebben gehoord, zo niet het hebben meegemaakt in zijn of haar eigen diensttijd, want niemand kan de enigszins kritisch aangelegde toeschouwer wijsmaken dat dit een uitzondering is of iets van de allerlaatste tijd.
De mensen van Breaking the Silence hebben gelukkig ook het verhaal opgepikt en op hun site onmiddellijk een achttal foto's geplaatst om te laten zien dat dit soort leuke actiefoto's al veel langer de ronde doet. Hieronder zo'n voorbeeld van een dappere soldaat met het lichaam van een gedode Palestijn.   

Geen opmerkingen:

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...