woensdag 25 augustus 2010

Van Agt: 'Blijf alsjeblieft bij Wilders uit de buurt'

Al eerder heb ik oud-premier Dries van Agt lof toegezwaaid voor de manier waarop hij uitkomt voor overtuigingen waarin het recht - en in de breedste zin gelijke rechten voor iedereen - centraal staan. Nu doet hij dat opnieuw, en opnieuw tegen de stroom in, in casu de pogingen van Van Agts partij, het CDA, om met de VVD en met gedoogsteun van Wilders een regering te vormen. Hij sprak zich daartegen uit in een artikel in de Volkskrant. In een interview met het Belgische Knack zei hij het zo:    
U noemt de PVV onomwonden ‘een racistische partij’. Wat brengt u tot die conclusie?

Van Agt: Het hangt natuurlijk ook wel af van de definitie van racisme die je hanteert. De PVV is in ieder geval doordesemd van de gedachte dat ons land en ons volk te voortreffelijk zijn om door de aanwezigheid van andere mensen te worden besmeurd. Moslims zijn in de ogen van Wilders natuurlijk het allerergste, maar zijn harde voorstellen omtrent immigratie en integratie betreffen álle immigranten van buiten de Europese Unie, de Amerikaanse broeders van over de plas uitgezonderd. Zijn programma heeft hoe dan ook een racistische tint.

Waarom bent u zo geschrokken van het partijprogramma van Wilders? Dat is toch al jaren bekend?

Van Agt: Heel weinig mensen hebben dat partijprogramma echt gelezen. Het staat bol van de schokkende teksten. Wilders wil een verbod op de Koran, een bouwstop voor moskeeën, sluiting van islamitische scholen, een belasting op het dragen van hoofddoekjes…

Maar dat soort radicale eisen zal hij in het gedoogakkoord toch nooit kunnen doordrukken?

Van Agt: Dat denk ik ook niet, want dat zou een ernstige inbreuk zijn op de grondwettelijke rechten. Het kan niet en het mag ook niet. Maar dit soort denkbeelden is wel uiterst indicatief voor de ideologie van Wilders en zijn aanhangers. Wilders wil ook artikel 90 van de grondwet schrappen, waarin staat: ‘De regering bevordert de internationale rechtsorde.’ Je zou toch denken: blijf asjeblief bij die man uit de buurt.
En de uitsmijter: 

U zegt: ‘Blijf bij die man uit de buurt’. Eigenlijk pleit u dus voor een cordon sanitaire tegen Wilders.

Van Agt: Zeker. Dat doe ik. Het moet uitzieken.

Wat mij betreft: Bravo! Laat Wilders zien voor wat hij is: een racist een een volksmenner, een man die de manier in herinnering brengt waarop in de jaren dertig in bepaalde kringen werd gesproken over de Joden. Ontneem hem niet het recht te zeggen wat hij wil zeggen, maar geef er niet teveel aandacht aan. Laat hem in zijn sop gaarkoken. Het moet uitzieken.
Klik hier voor het hele interview met Knack

Geen opmerkingen: