donderdag 17 maart 2011

Palestijns stapje op weg naar herstel van de eenheid?

 Gaza, 15 maart 2011

Zou het helpen? Eergisteren, dinsdag 15 maart, waren er de demonstraties voor Palestijnse eenheid. In Gaza kwamen tussen de 200.000 en 300.000 mensen opdagen. op de Westoever zo'n 7000: rond de 3000 in Ramallah, zo'n 2000 in Nablus, en in Bethlehem en Hebron nog eens twee keer 1000 .De video onderaan deze post geeft een beeld.
Zowel Hamas in Gaza als Fatah op de Westoever zeiden dat ze achter de demonstraties stonden, niettemin werden zowel in Gaza-stad als in Ramallah de betogingen verstoord door aanhangers van respectievelijk Hamas en Fatah, waarbij gewonden vielen.
Terug naar de vraag 'zou het helpen?'  Ik ben uitermate sceptisch. Fatah (c.q. de PA -regering op de Westoever) en de Hamas-regering in Gaza hebben allebei hun uiterste houdbaarheidsdatum ruimschoots overschreden. Hetzelfde geldt voor de wetgevende vergadering, het parlement, en voor de vraag hoe de instituties in de bezette gebieden zich verhouden tot de PLO en de Palestijnen in de diaspora. De Palestijnse politieke arena is, anders gezegd, een treurig zooitje en dringend toe aan een allesomvattende vernieuwing. Een simpele overeenkomst waarbij de Fatah- en Hamas-regeringen het weer op een akkoordje zouden gooien zou een ovoldoende antwoord zijn op de huidige diepe crisis, al is het een onontbeerlijke eerste stap.
Maar één lichtpuntje was er dan toch wel:  als reactie op een uitnodiging die Ismail Haniyeh, de premier in Gaza, dinsdag deed, heeft de president van de PA, Abu Mazen, gezegd dat hij bereid is af te reizen naar Gaza. Ook wil hij de vorming van een nieuwe PA-regering, die in de maak is, nog even opschorten, om Hamas de kans te geven eraan deel te nemen, zei hij. Abu Mazen moet deze woorden nu door daden laten volgen en - nogmaals - dan is er nog geen reden tot gejuich, maar het zou de inleiding tot een verbetering van de situatie kunnen worden.Overigens zei Abu Mazen ook dat hij bij nieuwe verkiezingen definitief geen kandidaat meer zal zijn.. 
   

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...