dinsdag 11 oktober 2011

Palestijnen roepen op tot actie in solidariteit met hongerstakende gevangenen

 
Beelden van de solidariteitsdemonstatie met de gevangenen op 5 oktober voor de gevangenis in Ofra in bezet gebied. Het portret op de grote poster links is van Ahmed Sa'adat.  

Palestijnse activisten en jongerengroepen in de bezette gebieden en elders hebben opgeroepen om morgen, woensdag 12 oktober, wereldwijd een dag lang een (honger)staking te houden in solidariteit met de Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen die intussen 14 dagen in hongerstaking zijn. 
Ma'an News meldde maandag dat van verschillende hongerstakers de conditie verslechtert. Onder meer geldt dat voor Ahmed Sa'adat, de secretaris-generaal van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), die in 2006 door Israel werd gekidnapt uit een gevangenis van de PA in Jericho. Sa'adat ondergaat al sinds 2007 eenzame opsluiting. Een andere gevangene die er slecht aan toe is, is Akram Mansour, die in 1979 levenslang kreeg. Hij lijdt aan kanker en heeft een hersentumor. Hij zou als gevolg van de hongerstaking verschillende malen het bewustzijn hebben verloren.
Ayman Karajeh, een onderzoeker van de organisatie voor de mensenrechten en rechten van gevangenen Addameer, vertelde de Israelische site +972 dat er intussen 4000 gevangenen (van de ongeveer 6000) aan de hongerstaking meedoen en dat de staking zich nog uitbreidt. Karajeh zei ook dat de 200 gevangenen die met de staking begonnen onmiddellijk voor straf in isoleercellen waren geplaatst.
De hongerstaking is, zoals eerder hier gemeld,  een reactie op een verslechtering van de gevangenisregels. De Israelische premier Netanyahu verklaarde in juni dat de condities voor de Palestijnse gevangenen zouden worden verslechterd zolang de militair Gilad Shalit, die in 2006 werd gekidnapt bij de Gaza-Strook en die wordt vastgehouden door Hamas,  niet vrij is. De nu begonnen hongerstaking is vooral gericht tegen deze strengere maatregelen, die inhouden dat de gevangenen geen boeken meer krijgen, worden verhinderd universitaire en andere studies te volgen, minder nieuwe kleren kunnen krijgen, vaker in isoleercellen worden geplaatst, minder familiebezoek mogen ontvangen (nu nog maar 30 minuten per maand) en hun advocaten alleen nog mogen spreken met handboeien om.  De staking werd een week geleden begonnen door gevangenen van het PFLP, die met name ook protesteerden tegen de gevangenschap van hun leider Ahmed Sa'adat.

Geen opmerkingen: