zaterdag 29 oktober 2011

Negen doden, 15 gewonden bij luchtaanvallen op strijders Islamitische Jihad bij Rafah


Eén van de doden wordt geborgen (Reuters)

 Update 2, zondagmorgen - Nog twee strijders van de Islamitische Jihad zijn in de nacht van zaterdag op zondag gedood. In totaal zijn dus negen strijders van de Islamitische Jihad de afgelopen 24 uur gedood. Vanuit Gaza werden inde nacht nog eens 11 raketten op Israel afgevuurd. Het totaal aantal kwam daarmee op 31. Reuters bevestigde dat ook een Israeli werd gedood in Ashkelon. Dat was al eerder gemeld door Israel maar daarna weer ontkend. Egypte slaagde er in de loop van de nacht in een bestand tussen Israel en Gaza te bereiken, maar  dat hield geen stand. Na de deadline van 6 uur GMT werden nog drie raketten op Israel afgevuurd, waarvan er twee werden onderschept door Israels Iron Dome raket-afweersysteem en één neerkwam in een onbewoond gebied. 
 Een auto brandt in Ashdod na de inslag van een Grad-raket (Foto Ha'aretz)

Update zaterdagavond:  Zoals dat gaat met dit soort zaken, als je vijf mensen doodt escaleert het. Dat is ook gebeurd. Zo'n 20 projectielen, raketten en mortieren, zijn intussen (tegen 23.00 uur) op Israel afgevuurd. Drie mensen zijn  daar gewond geraakt. Later op de avond heeft Israel opnieuw toegeslagen en nog eens twee leden van de Quds Brigades van de Islamitische Jihad in Rafah gedood. Het gaat om de 21-jarige Sami Abu Sabt en de 25-jarige Suleiman Abu Fatima.
De onopgeloste vraag is waarom Israel op deze verbreking van het bestand en de daaropvolgende escalatie heeft aangestuurd. Misschien, zoals, Hamas-leider Ahmad Bahar zei, om het Palestijnse verzet in een val te lokken en een lesje te leren als compensatie voor de recente gevangenenruil?

Een Israelische luchtaanval op een doel bij Rafah in het zuiden van de Gaza-strook heeft zaterdagmiddag vijf mensen gedood en 15 gewond, meldt Ma'an News. Van vier van de gewonden is de toestand kritiek. De Israelische luchtmacht vuurde twee raketten af op een terrein bij Tal al-Sultan iets ten noorden van de grensstad Rafah, dat als militair terrein wordt gebruikt door de Islamitische Jihad. De vijf lichamen werden naar het Abu Youssef An-Najjar ziekenhuis gebracht. Een van de doden werd geïdentificeerd als Ahmad al-Sheikh Khalil, één van de leiders van Quds Brigade van de Islamitische Jihad,de andere vier als Muhammad Ashour, Abdul Karim Shabat, Basem Abol Ata en Muhammad al-Khudari, leden van de Quds Brigades.
Woordvoerder Abu Ahmad van de Quds Brigades bevestigd de aanval en noemde het de meest brute sinds april. Toen werden in een reeks van luchtaanvallen 18 mensen gedood voordat er een bestand werd afgekondigd. Israel 'wil het Palestijnse verzet provoceren. Ons antwoord zal het hart van Israel treffen,' aldus Abu Ahmad.
Een Israelische legerwoordvoerder zei dat Israel de aanval uitvoerde op een 'groepje terroristen' dat zich opmaakte lange afstandsraketten op Israel  af te vuren. Volgens het Israelische leger was dezelfde groep verantwoordelijk voor het afvuren van een Grad-raket die woensdag op een lege plek in de buurt van de stad Ashdod neerkwam.

1 opmerking:

M42tijn zei

Man wounded in Ashkelon rocket strike dies of his wounds; some 20 rockets, mortars fired from Gaza into Israel; IDF kills five Islamic Jihad militants just hours before rocket attack, then kills two more in retaliatory strike.
By Yanir Yagna and Haaretz

re·tal·i·at·ed, re·tal·i·at·ing, re·tal·i·ates
v.intr.
To return like for like, especially evil for evil.