zondag 17 maart 2013

Grote vreugde bij Israelische Facebook-gebruikers over dood van 16 Palestijnen bij busongeluk


 

Zeventien mensen zijn zaterdag omgekomen en 38 zijn gewond geraakt bij een busongeluk op de weg van Amman langs de Dode Zee naar de Allenby crossing. De bus bracht Palestijnen terug naar Jenin op de Westoever, nadat zij de 'umra' naar Mekka hadden volbracht (de umra of 'kleine pelgrimage' kan ten allen tijde worden volbracht, in tegenstelling tot de 'hadj' die gebonden is aan een vast tijdstip van de islamitische kalender). Zestien doden waren Palestijnen, één slachtoffer was de Jordaanse chauffeur van een truck waarmee de bus in botsing was gekomen alvorens over de kop te gaan.(Foto Reuters)
In Israel werd het ongeluk op Facebook door veel jongeren met groot enthousiasme begroet. Ali Abunimah verzamelde op zijn blog een hele reeks weerzinwekkend racistische uitlatingen. 'Ik had niet om een betere morgen dan dit kunnen vragen,' schreef Kobi Yaacov Saroussi.  Demri Alice meldde dat er eindelijk iets was om 'te liken'.  Eitan Wolfer Eifergan schreef: 'Prachtig, laten we hopen dat iedereen in de bus Arabisch was.' En er waren nog veel meer van dit soort reacties. Maar ik besluit hier met de opmerking van Chen Shaptiban, soldaat in de Golani Brigade, die schreef: 'Mogen alle Arabieren sterven. Er is geen plaats voor Arabieren in Eretz Israel. Misschien klinkt het vreselijk voor sommige mensen in Noord-Tel Aviv, maar ze verdienen het niet in deze staat te leven. En ja, ik ben een trotse racist, trots op mijn staat en de soldaten die hem bewaken.'
(Meer van hetzelfde, zoals gezegd, op de blog van Ali Abunimah. En misschien kan iemand even Joel Voordewind van de ChristenUnie en Kees van der Staaij van de SGP hierop attenderen. Die hebben namelijk altijd de mond vol over de 'haat van de Palestijnen' en de manier 'waarop de Palestijnen hun kinderen opvoeden tot haat'. Ik denk dat dit leerzaam voor hen is. En mijn blog lezen ze vast niet (laat staan dat van Ali). Ik heb zo'n idee dat ze denken dat wij niets anders dan ordinaire antisemieten zijn).

15 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Het zijn walgelijke uitingen, zoals die in Nederland ook wel voorkomen, maar uiteraard niet in de officiele staatsmedia.

Dat is nou juist het verschil met de Palestijnen, waar het stimuleren van Jodenhaat en geweld tegen Joden staatsbeleid is.

Abu Pessoptimist zei

O ja? Het stimuleren van Jodenhaat is staatsbeleid? Kunt u mij daar voorbeelden van geven, Likoed NL?

daniella zei

rest in peace

Anoniem zei

de reactie van likoud NL plaats ik in de zelfde categorie als de reacties uit Israel. Walgelijk en minachtend naar de overledenen.
gr. Jose

Trees zei

Likoed, ik reageer eigenlijk nooit op Uw reacties, maar dit ontkennen en bagatelliseren van deze reacties, wordt me een beetje te veel. Rascisme in Israel is dagelijks aanwezig, overal, op straat, binnen de werksfeer etc. en misschien moet ik wat voorbeelden noemen. Ook die zult U wel niet serieus willen nemen, maar het is zo maar een greep van wat we hier dagelijks meemaken. Mijn dochter ( vader Palestijn) zat in de bus, Jerusalem. Ze draagt gewoon een spijkerbroek en T-shirt, dus aan niets is haar Palestijnse achtergrond te zien. Ze raakt in gesprek met de "aardige " Joodse dame naast haar , mijn dochter spreekt vloeiend Hebreeuws, haar mobile gaat, en ze antwoordt in het Arabisch toen ze zag dat het een Arabische vriendin van haar was. De "aardige" mevrouw, met wie mijn dochter meer dan een kwartier in gesprek was geweest, staat op, en spuugt mijn dochter in haar gezicht, met de woorden " Ze moeten jullie allemaal vermoorden". Voor mijn dochter was dit een eye opener> Dit soort dingen komen vaak voor. En door het ontkennen van dit probleem, Likoed, doet U Israel niet echt een dienst, want het is een groot probleem. De gevallen die we in de kranten lezen, de Palestijnse schoonmaker die in
Tel Aviv aangevallen is door een club Joodse jongeren, de Palestijnse mevrouw die aangevallen werd in Jeruzalem bij de tramhalte, zijn het topje van de ijsberg. Vanuit eigen ervaring kan ik een boek volschrijven. Rascisme is hier de norm en niet de uitzondering, en het wordt van alle kanten aangemoedigd.

Anoniem zei

Trees, schrijf dat boek, eigen ervaringen zijn het sterkst niemand die nu nog iets durft te zeggen. groet, Daniella

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

'Likoed', ik ben het eens met de stelling dat er een kwalitatief verschil is tussen staatsracisme en racisme van burgers onderling. Staatsracisme, gevoerd met de middelen van de staat, is het grootste gevaar. Maar, een staat die niet optreedt tegen wijdverbreid alledaags racisme wordt daaraan van lieverlee medeplichtig, (net als burgers die dit laten passeren).

Laten we NL als voorbeeld nemen: zou 'Likoed' antisemitische uitingen in NL ook willen afdoen met de stelling: "het zijn walgelijke uitingen, zoals die elders ook wel voorkomen, maar uiteraard niet in de officiele staatsmedia"?

Wat zijn trouwens 'officiële staatsmedia' in Israël? De legerradio?

Anoniem zei

Abu, ik heb een emailtje gestuurd met jouw verhaal, naar Joël en Kees. Dit kreeg ik terug van Joël: "Zeer verwerpelijk dit leedvermaak over slachtoffers van busongeluk door Israëli's. Zoals dit ook zo is van leedvermaak en ophemelen van zelfmoordterroristen door de Palestijnen."
Corrie

Abu Pessoptimist zei

Dank Corrie, dat is een goede daad. De reactie van Voordewind was te verwachten. Misschien moet hij ook eens de kanttekeningen lezen die ik heb gemaakt bij het optreden van Itamar Marcus, vorig jaar hier in Nederland voor Christenen voor Israel. Voordewind is een man die opkomt voor allerlei onrecht, hier en elders ter wereld, maar wat de Palestijnen betreft heeft hij helaas een blinde vlek. Het zou geen kwaad kunnen als hij mijn eerlijke poging leest om door de kwaadsprekerij van Itamar Marcus heen te prikken, een man die Voordewind gelooft als het om zogenaamde 'Palestijnse haatzaaierij'gaat. Het stuk staat hier: http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2012/02/nogmaals-itamar-marcus-wie-hitst-hier.html

Egbert Talens zei

Het zal wel geen pas geven, maar bij reacties en op- en aanmerkingen van de kant van lieden als Joël Voordewind, zeg maar van zúlke christenen, vraag ik mijzelf steeds af: 'Hoe zou Jezus zich opstellen in al die verwikkelingen rond het pz-p -- het politiek-zionistische project -- der Judenstaat? Ik kan mij niet voorstellen dat Jezus eenzelfde apologetische insteek eropna zou houden, als deze lieden die zich profileren als 'christenen voor Israel'. Maar ja, wie ben ik nu helemaal? JAN? Wat staat voor just a nobody. Nou, vooruit dan maar. Joël c.s. kan de pot op, wat JAN betreft. Een flapdrol; zoiets...

Likoed Nederland zei

Voorbeelden genoeg van Jodenhaat op de Palestijnse en Arabische staatstelevisie:
http://likud.nl/category/geselecteerd/clips/

Abu Pessoptimist zei

Likoed, ik heb zelden een beter voorbeeld gezien van de achterlijkheid van Likoed in het interpreteren van dit soort video's. 1) Meer dan de helft is Egyptisch (dus hoezo Palestijnse Jodenhaat), 2) het grootste deel gaat over tegenstellingen tussen/verzet tegen Israel, wat jullie van Likoed kennelijk verwarren met Jodenhaat. Als je tegen Israel bent omdat je vindt dat ze daar de Palestijnen niet goed behandelen, ben je kennelijk een antisemiet. Treurig, treurig treurig, dit Likoedse onvermogen om te begrijpen waarom Joden in het Midden-Oosten niet altijd met open armen worden ontvangen dezer dagen.
Afgezien daarvan is een klein deel van de opnamen zodanig dat je er vraagtekens achter kan plaatsen. Mijn ervaring is dat een gesprek met zulke mensen meestal al veel onduidelijkheden kan wegnemen. En wat nou Jodenhaat als een oud-gevangene klaagt dat zijn pensioen is verminderd? Krijgen oud-werknemers van het Israelische leger geen pensioen? Misschien dat ze zich er iets minder in het openbaar op laten voorstaan dat ze Palestijnen hebben gedood, maar neem van mij maar aan dat ze niet alleen maar oude vrouwtjes hebben helpen oversteken.

Anoniem zei

Dat van Itamar Marcus heb ik ook al eens naar hem toe gemaild, maar deze man is niet te overtuigen. Hij heeft wat Israel/Palestina betreft een betonnen muur voor zijn hoofd (kop). Dat vindt zich dan een goede Christen. Als dat Christelijk is, Bah!
Corrie

Anoniem zei

Van de weblog van Henri Veldhuis: Onlangs is Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie (CU), door de Evert Vermeer Stichting uitgeroepen tot 'de eerlijkste politicus van het jaar'. Ik gun Voordewind die titel van harte i.v.m. veel goed werk dat hij doet, maar t.a.v. zijn belangrijkste dossier: het Israëlisch-Palestijns conflict, verdient hij die titel niet. In januari 2010 had ik samen met bestuursleden van Sabeel NL en SIVMO een gesprek met Voordewind, waarin hij zich i.v.m. Israël zeer laatdunkend uitsprak over VN-resoluties. Hij wilde de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden ook geen ´bezetting' noemen maar 'beheer'.
In dezelfde geest is Voordewind ook dit jaar actief: Op zijn uitnodiging kwam afgelopen januari de Israëlische kolonist Itamar Marcus naar de Tweede Kamer. Itamar Marcus is een belangrijke woordvoerder van de extremistische en vaak gewelddadige kolonisten op de Palestijnse Westoever. Hij woont zelf in de illegale nederzetting Efrat, op land waarvan de Palestijnse eigenaars (voornamelijk christenen) verdreven zijn.
Met eigen ogen heb ik meermaals gezien hoeveel leed de Israëlische kolonisten toebrengen aan Palestijnse burgers op de Westoever, - dit in flagrante strijd met het internationaal recht, waaronder de Vierde Conventie van Geneve. Triest dat de CU, onder aanvoering van Joël Voordewind, steun geeft aan al dit onrecht. Hij zou niet Achab maar Naboth moeten uitnodigen om te spreken in de Tweede Kamer (vgl. 1 Kon. 21).
Corrie

Elisabeth zei

Het verhaal van Naboth heeft voor Palestijnse Christenen een diepe lading, vanwege het thema van gedwongen landonteigening.

Israelische politieman maakt zich schuldig aan executie

Hamdi Mufleh  Een lid van de Israelische grenspolitie heeft vrijdagavond vroeg in Huwara (even ten zuiden van Nablus ) een openbare executie...