woensdag 20 maart 2013

Palestijnen demonstreren tegen komst Obama en stichten opnieuw een protestdorp in de sector E1


Het kamp wordt opgezet. (Foto Activestills.org/Oren Ziv)

 Het belangrijkste nieuws omtrent het tweedaagse bezoek van de Amerikaans president Obama aan Israel kwam woensdagochtend ongeveer op hetzelfde tijdstip dat de president landde op het vliegveld Ben Gurion. Een groep Palestijnse demonstranten zette toen opnieuw een protestdorp van tenten op op Palestijnse grond, zoals ze dat al een aantal keren eerder hebben gedaan. Het dorp van woensdag werd opgezet in de zogenoemde 'Area E1' tussen Jeruzalem en de grote nederzetting Ma'aleh Adumim. Israel is van plan daar te gaan bouwen, wat de Westoever de facto in twee helften zou splitsen.
Het nieuwe dorp kwam vrijwel op dezelfde plaats waar in januari ook het eerste protestdorp, Bab al-Shams (Poort van de Zon) geheten korte tijd stond, totdat het Israelische leger het afbrak, namelijk op grond die oorspronkelijk toebehoorde aan het dorp Issawiya (nu ingelijfd in Groot-Jeruzalem). Het was geen toeval dat de oprichting van het protestdorp samenviel met de komst van de president. De activisten zeiden in een verklaring dat ze op deze manier hun oppositie wilden tonen tegen de politiek van Obama's regering. Zij noemden die ''medeplichtig aan Israels bezetting en kolonialisme''. ''Een regering die 43 keer haar veto heeft gebruikt ten gunste van Israel en ten nadele van de Palestijnse rechten, een regering die jaarlijks meer dan drie miljard dollar aan militaire hulp aan Israel verstrekt, kan geen enkele positieve bijdrage leveren aan het nastreven van rechtvaardigheid,'' aldus de verklaring.  
Demonstratie in Hebron tegen de komst van Obama. De betogers droegen maskers van Obama en Martin Luther King. (Foto Activestills.org/Yotam Ronen).

Intussen werd onder meer ook in Hebron en in Gaza door Palestijnen tegen de komst van Obama gedemonstreerd. Een dag eerder waren er al anti-Obama demonstraties geweest in Ramallah. De Palestijnen zijn boos en teleurgesteld dat Obama naar Israel komt met lege handen en zonder dat hij enig initiatief of vredeplan met zich meebrengt om het zogenaamde 'vredesproces' vooruit te helpen, dat al het sinds het sluiten van de Akkoorden Van Oslo in 1993, dus nu al 20 jaar, in het slob zit. De president die in zijn eerste termijn nog een bouwstop in de Israelische nederzettingen bepleitte, komt ditmaal alleen 'om te luisteren', zoals hij zelf heeft aangekondigd.
Obama zal Netanyahu ontmoeten en onder meer een bezoek brengen aan het Israel Museum in Jeruzalem. Ook zal hij 'enkele uren' doorbrengen in Ramallah en Bethlehem, dat wil zeggen bezet gebied. Ook daarover zijn de Palestijnen slecht te spreken. Het accentueert de ongelijkheid namelijk nog meer. Zo zal Obama bijvoorbeeld ook het graf van Yitzhak Rabin in Jeruzalem aandoen, maar het graf van Yasser Arafat in Ramallah (die indertijd de Nobelprijs met Rabin deelde) slaat hij over.
Veel mensen vragen zicjh af wat Obama überhaupt in Isarel komt doen. Volgens mij is dat vooral om public relations te bedrijven en Joods-vriendelijk over te komen. Israel is daar uiteraard tevreden mee. Maar wat de Palestijnen betreft had hij dus beter kunnen wegblijven.   

1 opmerking:

Ben zei

Prime Minister Benjamin Netanyahu thanked Obama....“The need for our alliance is greater than ever,” Netanyahu said, also adding that “we seek a peace with our Palestinian neighbors.”
http://www.washingtonpost.com/world/obama-arrives-in-israel-for-three-day-visit/2013/03/20/a01774aa-914f-11e2-9abd-e4c5c9dc5e90_story.html?hpid=z3

Why not: We seek peace etc!! (Meaning ‘peace, the Israeli way’!) Am I too suspicious?

Israeli's doden een man in Huwwara en maken 13 gewonden in Jericho

Abdullah Qalalwa Israelische soldaten hebben vrijdagmiddag in Huwwara een 25-jarige man doodgeschoten die volgens hen uit een auto stapte en...