zondag 11 augustus 2013

Israel maakt bouw 1200 nieuwe huizen in bezet gebied bekend, de tweede keer in een week

General view of the Jewish Pisgat Zeev settlement  Jerusalem
De nederzetting (wijk) Pisgat Ze'ev van bezet Oost-Jeruzalem. 

Het Israelische ministerie van Huisvesting, dat onder leiding staat van Uri Ariël (Habayit Hayehudi), heeft zondag tenders bekend gemaakt voor 1200 nieuwe woningen in bezet gebied, die zodra ze zijn gekocht ook meteen kunnen worden gebouwd. De huizen,waarvoor de vergunningen dus al gereed zijn, komen in bezet Oost-Jeruzalem en in een aantal grote nederzettingen op de Westoever.
De krant Haaretz schrijft dat het feit van deze nieuwe wooneenheden al eerder bekend was bij de Palestijnen en de Amerikaanse minister John Kerry. De krant publiceerde twee weken geleden dat de Israelische premier premier Netanyahu Kerry en de Palestijnse Autoriteit had gemeld dat de bouw in de nederzettingen de komend  maanden zou worden beperkt tot 1000 nieuwe eenheden.
Het is de tweede keer deze week dat plannen naar buiten komen voor de bouw van 1200 nieuwe huizen in de nederzettingen.Afgelopen donderdag onthulde  de NGO Vrede Nu dat de planningssommissie van het militaire bestuur op de Westoever plannen voor de bouw van bijna 1200 woningen in andere nederzettingen had goedgekeurd. Hoe die twee feiten met elkaar te rijmen zijn, vermeldt Haaretz niet. 
Efrat
De nederzetting Efrat.

Van de nu te verkopen woningen komen er 793 in nederzettingen (wijken) rond bezet Oost-Jeruzalem: te weten 400 in Gilo, 210 in Har Homa, en 183 in Pisgat Ze'ev. De overige 394 huizen komen in drie grote nederzettingen op de Westoever: 117 in Ariël, 149 in Efrat en 36 in Betar Illit. 
De bekendmaking met betrekking tot de nieuwe huizen kwam enkele uren voordat het Israelische kabinet zich moest buigen over een keuze van 26 Palestijnen die dinsdag als eerste 'lichting' uit een lijst van 104 langgestrafte Palestijnen zullen worden vrijgelaten ter gelegenheid van de hervatting van het vredesoverleg. De vrijlating van al deze 104 Palestijnen zal gaan plaatsvinden in drie etappes. Het vredesoverleg begint woensdag. De Israelische en Palestijnse onderhandelaars komen dan onder leiding van de Amerikaan Martin Indyke bijeen in Jeruzalem voor het eerste echte overleg over substantiële zaken.

Geen opmerkingen:

Ook de VN concludeert dat Abu Akleh werd gedood de Israeli's

Het wordt langzamerhand super duidelijk. Alleen niet voor Israel wappies. De vraag "wie doodde Shireen Abu Akleh?'' is intussen...