dinsdag 28 januari 2014

Golf van arrestaties op de Westoever en in Jeruzalem: tenminste 45 in twee dagen

Israel heeft de afgelopen twee dagen een ongewoon groot aantal Palestijnen opgepakt bij razzia's in Oost-Jeruzalem en plaatsen verspreid over de Westoever. Het persbureau IMEMC spreekt van 30 Palestijnen  die dinsdagmorgen vroeg werden opgepakt, WAFA van 25 arrestaties en . De dag ervoor werden 17 mensen door de soldaten uit hun huizen geplukt. Het ''normale'' gemiddelde ligt rond de 10 per dag.
Het grootste aantal arrestaties vond plaats in Oost Jeruzalem.  Een woordvoerder van de Jongerenorganisatie in Oost-Jeruzalem, Hani Halabiyya, zei dat Israelische troepen met meer dan 35 voertuigen, een bulldozer en vier militaire bussen kort na middernacht de dorpen al-Eizariya en Abu Dis bestormden en 15 jongeren meenamen nadat ze  hun huizen waren binnengedrongen en overhoop hadden gehaald. Halabiyya zei dat de militaire actie tot botsingen leidde met de buurtbewoners, waarbij de Israeli's in het wilde weg traangas afschoten op huizen.
De troepen hingen ook posters op met foto's van oudere Palestijnen die werden opgeroepen te zorgen dat hun kinderen niet meer betrokken zouden raken bij ''terroristische activiteiten''.
Ouders van kinderen die betrokken zijn bij ''terroristische activiteiten' . (Ma'an)
De tekst luidde: "Wij geven u hierbij te kennen dat uw kinderen betrokken zijn bij terroristische aanvallen op burgers van de staat Israel. De praktijken van deze jongeren brengen onschuldige burgers in gevaar en als ze niet ophouden met wat ze doen, zal de IDF (het Israelische leger) in actie komen om deze  praktijken te stoppen.''En verder:"Als u hen niet tegenhoudt zullen er zware restricties worden opgelegd die uw leven negatief zullen beïnvloeden. Inwoners van Abu Dis! Als u wilt vermijden dat uw foto's op een lijst als deze verschijnen, maak dan een einde aan de terroristische praktijken waar jullie kinderen zich aan schuldig maken....Stop ze voor het te laat is. Hij die gewaarschuwd heeft, is geëxcuseerd!''

Elders vielen de Israeli's dorpen binnen verspreid over de Westoever. In de dorpen Qabatiya en Zeita bij Jenin werden elk twee man opgepakt. Eveneens twee arrestaties vonden plaats in Tulkarem. De troepen vielen het Askar kamp bij Nablus binnen en doorzochten diverse huizen, in Beita werden twee wijken doorzocht, fakkels en scherpe munitie afgevuurd en twee man meegenomen. In Orif braken de soldaten een huis open, doorzochten het en namen een jonge man mee,.
In de buurt van Ramallah vond een inval plaats in de plaats Deir Abu Mashal. Daar werden twee man meegenomen. Bij Bethlehem vielen de soldaten het Deheishe kamp binnen en namen één Palestijn mee.  Een dag eerder, maandag, werden verspreid over de Westoever 18 mensen opgepakt, waaronder ook een jongetje van 10, Amir Ramadi, die in Oost-Jeruzalem stenen naar Israeli's had gegooid. Hij werd opgepakt in zijn huis in de wijk Sheikh Jarrah.  Andere arrestaties vonden plaats in het gebied rond Hebron,  waaronder drie in de stad Hebron zelf, drie in Halhoul en twee in Dura. In het noorden, in Nablus, werden drie mensen opgepakt, een man in het Balata-kamp, en twee jongens van 17 in Awarta. In Jeruzalem werden, tenslotte, drie tieners opgepakt in de wijk al-Thuri.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Aaah, ouderwetse razzia's, zoals we die nog kennen uit de tijd van Anne Frank.

Anton

Elisabeth zei

Ouders openlijk bedreigen en foto's van ze verspreiden... Wat is het volgende?!

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...