woensdag 8 januari 2014

Succes voor BDS: Pensioenfonds PGGM trekt investeringen terug uit vijf Israelische banken

Leumi mortgage bank sign in Nofei Zufim construction site | Tzofim settlement | 27 July 2009 | Photographed by Who Profits 
Reclame voor hypotheken van Bank Leumi in de nederzetting Tzofim (Foto Who Profits)

Een nieuw succes aan het BDS-front: PGGM, een van de grootste Nederlandse pensioenfondsen met een geïnvesteerd vermogen van ongeveer 150 miljard euro, heeft zijn investeringen teruggetrokken uit vijf Israelische banken, omdat zij diensten  verlenen aan de Israelische nederzettingen in bezet gebied, meldt Haaretz.
Volgens de krant heeft PGGM die beslissing genomen op grond van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof uit 2004 (de uitspraak over ´´de Muur´´). Daarin stond dat de nederzettingen illegaal zijn en een schending inhouden van artikel 49 van de Vierde Conventie van Genève. Dit artikel verbiedt het bezettende land om ´´delen van zijn eigen bevolking te deporteren of over te brengen naar het gebied dat het bezet´´.

PGGM had de banken over deze uitspraak benaderd en gevraagd of zij hun activiteiten ten behoeve van de nederzettingen zouden kunnen staken, maar volgens Haaretz kreeg het pensioenfonds het antwoord dat de banken onder de Israelische wet niet gerechtigd zijn op te houden diensten te verlenen aan de nederzettingen of bedrijven of instituties die werken voor de nederzettingen. En volgens Haaretz, voegden zij eraan toe dat het  gezien de manier waarop de banken werken, ook niet eens mogelijk zou zijn.
Bij de investeringen ging het om Bank Hapoalim,Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank. In totaal bedroegen de investeringen slechts enkele tientallen miljoenen, maar de stap van PGGM heeft vooral ook een grote symbolische waarde omdat het voorbeeld door andere beleggers zou kunnen worden gevolgd.
Wat mijns inziens ook heel belangrijk is aan de beslissing van PGGM, is dat de correspondentie tussen PGGM en de banken duidelijk maakt dat de banken niet alleen rechtstreeks diensten aan de nederzettingen verlenen, maar ook indirect aan andere bedrijven die dat doen, en dat ze daarmee niet kunnen en mogen stoppen. Daaruit kan worden geconcludeerd dat in feite de activiteiten van het totale Israelische bedrijfsleven verweven zijn met de nederzettingen en dat een boycot van producten en diensten die de nederzettingen betreffen dus eigenlijk om effectief te zijn ook zou moeten gelden voor de totale Israelische economie.
PGGM is overigens al de derde Nederlandse instantie in korte tijd die banden met Israelische bedrijven verbreekt. Eerder haakte ingenieursbureau HasKoningDHV af bij een waterzuiveringsproject in Oost-Jerzuzalem waar de Palestijnse Autoriteit scherp tegen gekant was. En onlangs verbrak het waterbedrijf Vitens een voorgenomen samenwerking met het Israelische bedrijf Mekorot, omdat dit op grote schaal water onttrekt aan de bezette Westoever, ten koste van de daar wonende Palestijnen.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens het NOS Journaal van 20.00 uur (8 januari) is ook het ABP in gesprek met de Israëlische banken over hun betrokkenheid bij de nederzettingen. De kans lijkt me groot dat ook het ABP zijn investeringen gaat terugtrekken.

Martijn.

Ben zei

Mij valt op de aandacht voor onderwerpen de laatste dagen in de Nederlandse media die betrekking hebben op Israel: Mori/Vitesse, PGGM, Vitens, HasKoning. Dominant is het woordgebruik: Boycot, en niet nederzettingen.
Je zou bijna denken: Goed geregisseerd!

Ben zei

Israël voert op dit moment de politieke druk op. Bang dat als een schaap over de dam is...?

"De Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv is opnieuw ontboden door Israël. ..Israël eist van het kabinet dat het stelling neemt tegen het terugdraaien van investeringen in het land"
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/10/nederlandse-ambassadeur-in-israel-opnieuw-ontboden/

Ben zei

Laatste nieuws uit Israel:
"600 settlement units planned for East Jerusalem, 800 for West Bank; Netanyahu's announcement preempts likely protest by right-wing hardliners in his government".(Haaretz vandaag)

Waar hebben wij het over?!?

Feng Chsang zei

@Ben, Laatste nieuws enz.

Verstoppen is liegen.
Terwijl ik als burgen van een democratie sowieso recht heb op onpartijdige informatie.
Waarbij komt dat ik me, na de oorlog geboren, onmogelijk schuldig kan voelen voor wat de goegemeente en intelligentsia heeft uitgevreten dat door aangeprate schuld een aftands koloniaal project legitimeert en de verduistering van het essentiële instrument waarmee de democratie wordt bijgestuurd goed te praten zou zijn; schuld waarmee het seculiere zich denkt te verbinden .. en de metafysische dimensie die de-4e-macht-in-spagaat ook opwerpt, zijn gezien de beestachtigheid waarmee de bezetters om zich heen slaan voor niemand geloofwaardig, behalve voor den duvel natuurlijk.

Anoniem zei

@Feng Chsang
Er is echt totaal niks te begrijpen van je verhaal. Waar gaat dit over?

Abu Pessoptimist zei

Tja Feng,
Over het feit dat PGGM miljoen die het had geïnvesteerd in vijf Israalische banken heeft teruggehaald omdat ze diensten verlenen aan de nederzettingen. Wat is er onbegrijpelijk aan?

Feng zei

@ Abu, Tja Feng enz.

...En dat je om allerlei drogredenen (schuld, "uitverkoren volk") over het roven en moorden van het Zionistisch regime niets hoort, leest, of ziet.

Dit is een niet te ontwijken onderdeel van de Nederlandse nieuwsmedia. Als je het een niet meer met het ander kan verbinden gaat alles als plastiek aanvoelen: leeg, 'n gefragmenteerd organisme. Klaar voor de sloop. Klaar om gehersenspoeld te worden.

Feng Chsang

Israeli's doden een man in Tulkarem

Het Israelische leger heeft donderdag, op de eerste dag van de maand Ramadan, het huis belegerd van Amir Imar Abu Khadijeh in  het dorp Izba...