woensdag 15 januari 2014

Prijskaart-brandstichting in moskee op de Westoever


Joodse kolonisten hebben woensdagmorgen vroeg brand gesticht in de Aly ben Abi Taleb-moskee in het dorpje Deir Istiya in het noorden van de Westoever (bij Salfit). De ingang van de moskee werd beschadigd, evenals tapijten in de moskee. 
Burgemeester Ayyub Abu Hijlah van Deir Istiya verklaarde tegenover Ma'an dat kolonisten naar het dorp waren gekomen en brand stichtten bij de ingang, maar vluchtten toen zij werden verrast door gelovigen die naar de moskee kwamen voor het ochtendgebed.
De daders lieten graffiti achter met teksten als "Arabieren eruit'', "Groeten uit Qusra'' en "Wraak voor bloed vergoten in Qusra." De verwijzing naar Qusra slaat waarschijnlijk op een gebeurtenis van vorige week, waarbij een 11-tal kolonisten van de nederzetting Esh Kodesh bij een poging vernielingen aan te brengen in het dorp Qusra door Palestijnen in het nauw werden gedreven, werden afgerost en daarna aan het leger werden overgedragen (dat hen vervolgens liet gaan). 
In 2011 en voorgaande jaren werd tenminste zeven maal brand gesticht in moskeeën op de Westoever in het kader van 'prijskaart aanvallen'. In 2012 was er tenminste een zo'n melding. In 2013 waren er regelmatig meldingen van brandstichtingen aan andere eigendommen, maar voor zover bekend niet in moskeeën. 

2 opmerkingen:

Ben zei

Abu,
In welke gebieden (A, B of C) vinden deze prijskaart acties plaats?

Abu Pessoptimist zei

Ben, Qusra en Beit Istiya liggen allebei in Area C. In het algemeen kun je zeggen dat dorpen waarbij nederzettingen in de buurt zijn verrezen, bijna altijd in Area C liggen. Maar veel maakt het niet uit. De prijskaart acties vinden ook in andere gebieden plaats, en ook in Israel zelf.

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department) Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnie...