maandag 27 januari 2014

Gemeente Jeruzalem sloopt weer drie huizen in Arabische wijken


Een bulldozer aan het werk bij de sloop van het huis van Azzzam Idris in Beit Hanina.

Werknemers van de gemeente Jeruzalem hebben maandag drie huizen gesloopt in de Arabische wijken Issawiya en Beit Hanina, huizen waarvoor de eigenaars ondanks hun pogingen nooit een vergunning hadden gekregen. 
Volgens het persbureau AFP is er sprake van de sloop van vier huizen, twee in Issawiya en twee in Beit Hanina; 20 mensen zouden dakloos zijn geworden). 
Het Palestijnse persbureau WAFA noemt de volgende plaatsen en namen:  In Issawiya ging betrof het een gebouw van drie verdiepingen van ieder 100 vierkante meter. Het gebouw was nog in aanbouw en was eigendom van Abdul Hay Dari, zo deelde Muhammad Abu al-Hummus mee, een lid van het plaatselijke comité.. Hij zei dat er botsingen uitbraken tussen omwonenden en de politie,die stungranaten op hen afvuurde.
Eveneens in Issawiya werd een huis van 70 vierkante meter van Hussein Nasser, gesloopt. Fatima Khalil, een zuster van Nasser, zei dat het de tweede keer dat het huis tegen de vlakte ging. Negen jaar geleden was het ook gesloopt, omdat de gemeente geen vergunning verleende. Nasser had het herbouwd als onderdak voor zijn zoon.
Het derde huis dat eraan moest geloven behoorde aan Azzam Idris in de wijk al-Ashqariya van Beit Hanina, in het noorden van Jeruzalem. Volgens de dochter van Idris woonden er sinds tweeëneenhalf jaar twee families van 12 mensen in het huis, die boetes hadden betaald voor net bouwen ervan zonder vergunning en die in afwachting waren van een antwoord op hun aanvraag voor een vergunning.
Volgens cijfers van de VN heeft Israel in 2013 meer dan 500 huizen verwoest in Jeruzalem en op de Westoever. Zeker 850 mensen werden daarbij dakloos. 
Het Israelische Comité tegen de Sloop van Huizen (ICADH) schat dat Israel van het begin van de bezetting in juni 1967 tot februari 2012 een aantal van 27.000 Palestijnse huizen heeft gesloopt. Dit aantal is gebaseerd op cijfers van het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken, de Gemeente Jeruzalem, het 'Burgerbestuur' (= militaire bestuur) van de bezette gebieden en VN-organen.
 Een familied van Idris barst in huilen uit als zij ziet hoe haar huis in een hoop puin verandert. (Foto AFP) 

Geen opmerkingen:

VS blokkeert toelating Palestina tot VN

De Verenigde Staten heeft weer een keer zijn recht van veto in de Veiligheidsraad gebruikt om de mogelijkheid te blokkeren dat Palestina een...