vrijdag 24 januari 2014

Israel ontwortelt meer dan 1.000 olijfboompjes in tot ''natuurreservaat'' bestempeld gebied

wadi qana citrus
Sinaasappeloogst in Wadi Qana. 

Israelische militaire autoriteiten op de Westoever hebben donderdag grote aantallen jonge olijfboompjes verwijderd in een gebied bij het dorp Deir Istiya in de provincie Salfit. Het gebied, bekend onder de naam Wadi Qana werd door militairen afgesloten voor bewoners en boeren, terwijl de bulldozers hun werk deden.
Issam Abu Baker, the gouverneur van Salfit, zei dat de Israeli's ongeveer 1.000 boompjes verwijderden van de 2.483 die in het gebied waren geplant.
Inwoners van Deir Istiya probeerden de bulldozers tegen te houden, maar werden door het leger met traangas en stungranaten uiteengejaagd, aldus Abd al-Halim Mansour, een inwoner van het dorp. Een woordvoerster van het leger zei dat naar aanleiding van ''activiteiten'' van het Israelische ''Bureau voor de Coördinatie van Regeringsactiviteiten in de gebieden'' Palestijnen in het gebied bijeen waren gekomen en een rel was ontstaan. De Israelische strijdkrachten hadden daarop gereageerd met het gebruik van ''middelen om menigten te verspreiden''.
Het Wadi Qana gebied is al langer in het nieuws. Het is een vruchtbare vallei. Grote delen van de grond zijn eigendom van inwoners van Deir Istiya, die daar generaties lang landbouw hebben bedreven.
Met name citrusteelt, olijven en diverse vruchtbomen. Tot 1986 woonden er ook ongeveer 350 mensen. Die werden echter verjaagd door de Israelische bezetters. De ruïnes van hun huizen zijn er nog, zijzelf wonen inmiddels in Deir Istiya.
Door het gebied stroomt een riviertje en er zijn 15 natuurlijke waterbronnen. Wadi Qana is echter ook omringd door niet minder dan negen nederzettingen, waarvan de bewoners niet alleen de boeren regelmatig lastigvallen, maar die ook de grond ernstig vervuilen omdat hun riolering in de Wadi uitmondt. Ook pompt het Israelische waterleidingbedrijf Mekorot er veel water op, waardoor het merendeel van de bronnen is drooggevallen. Veel bewoners zijn daarom van citrus overgestapt op olijventeelt, die  minder water vraagt. 
In 2011 werd een aantal inwoners van Deir Istiya verrast door een bekendmaking van het militaire bestuur dat zij hun terreinen moesten ontruimen, omdat het gebied intussen tot  ''beschermd natuurgebied '' was verklaard. Later kwam een order dat 1400  bomen dienden te verdwijnen. In april 2012 werd voor nog eens 600 bomen de order afgegeven dat zij weg moesten, zodat in totaal een 2.000-tal bomen bedreigd werd.  
Over het gebied zijn acties gevoerd, zijn petities gehouden, hebben rechtszaken voor het hooggerechtshof plaatsgevonden die allemaal enig uitstel gaven, maar de dreigingen die Deir Istiya boven het hoofd hingen lijken dus nu toch uitgevoerd te worden. Veel mensen hadden dit ook voorspeld. Het gebied dat tot één van de mooiste natuurgebieden van de Westoever wordt gerekend, kon met negen nederzettingen eromheen, die ook niet toevallig juist daar zijn verrezen, natuurlijk niet gespaard blijven voor de Israelische landhonger.

Het riviertje in Wadi Qana.

Geen opmerkingen:

Israel gaat sputterend akkoord met een bestand dat mogelijk de tweede fase niet zal overleven

Hongerend wacht Gaza af Het Israelische kabinet is dus uiteindelijk akkoord gegaan met de overeenkomst over het staakt-het-vuren met Hamas. ...