maandag 6 januari 2014

Kolonisten in Hebron bereiden bouw nieuwe nederzetting voor in de stad

Kolonisten hebben een gezellig samenzijn op het grondgebied van Amro Issa, een Palestijnse inwoner van de wijk Tel Rumeida in Hebron. De foto werd in 2007 genomen door vrijwilligers van The Internationale Solidarity Movement.

Israelische bulldozers, begeleid door kolonisten,  zijn begonnen met het egaliseren van grond in de wijk Tel Rumeida in het centrum van Hebron, vlakbij één van de Joodse nederzettingen in deze Palestijnse stad. Onder meer enkele 50 jaar oude bomen werden geveld. Een Palestijnse bron meldde dat de afdeling van het Israelische militaire bestuur die de contacten met de Palestijnse Autoriteit onderhoudt heeft laten weten dat de Israeli's de komende twee mananden grodnwerk zullen uitvoeren. Volgens de bron geeft dat aan dat de Israeli's van plan zijn een nieuwe ''outpost'' te vestigen dichtbij de al bestaande, die zij ''Ramat Yashi'' noemen. Issa Amro, een woordvoerder van de groep 'Jeugd tegen de Nederzettingen'' meldde dat er een portocabin was geplaatst op het stuk dat de bulldozer al had geëgaliseerd.
Het gaat om een stuk land van een halve hectare die in 1949 door de familie Abu Heikal was geleased van de bewaarder van bezit dat aan e vijand toe heeft behoord. De lease werd na 1967 door de Israelische Bewaarder van ''Absentee Property'' overgenomen, aldus een woordvoerder van de familie. Maar na 2002 werd het stuk land tot een ''gesloten militair gebied'' verklaard.

In Jeruzalem hebben employees van de gemeente samen met de politie zondag slooporders uitgedeeld voor huizen, winkels, opslagfaciliteiten, en een sportveld in Silwan, een dorp dat destijds bij Oost-Jeruzalem is ingelijfd. Het gaat om een sportveld in de buurt Wadi al-Hilweh, en gebouwen in de buurten Wadi al-Hilweh, Wad Yasoul, Bir Ayub, Ein al-Lawza, al-Abbassiya, en Ras al-Amoud. In oktober vaardigde Jeruzalem slooporders uit voor de huizen van ruim 15.000 mensen in de wijken Ras Khamis en Ras Shahada. Het is onbekend wanneer  sloop zal worden uitgevoerd.
 In het dorp Aqraba bij Nablus werden maandag slooporders afgegeven voor een klein huis en een metalen schuur, terwijl een aannemer opdracht kreeg herstelwerkzaamheden te stoppen aan een weg bij de school. Een bulldozer werd in beslag genomen.
Israel heeft in 2013 over de 500 huizen gsloopt in Oost-Jeruzalem en de bezette Westoever volgens gegevens van de Verenigde Naties.In totaal heeft het sinds 1967 meer dan 27.000 huizen gesloopt, aldus het Israelische Comité tegen de Sloop van Huizen ICADH.
In het dorpje Umm al-Kheir ten oosten van Yatta (regio Zuid-Hebron) vond zaterdagavond een vechtpartij plaats tussen dorpelingen, en een aantal soldaten die een kolonist begeleidden die de traditionele oven van het dorp wilde vernielen, waarin brood wordt gebakken voor de ongeveer 50 inwoners van het dorpje. Dat gebeurde nadat de kolonisten van de naburige nederzetting Karmel hadden geklaagd dat zij last hadden van de rook. De militairen vertrokkenoverrrichterzake na de vechtpartij.

1 opmerking:

Anoniem zei

Smeerlapperij.

Anton

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...