woensdag 22 januari 2014

Zomaar een dag in Palestina: universiteit bestormd, bomen uitgerukt, auto's vernield, huizen gesloopt


 Soldaten voor de campus van de Al-Quds universiteit.

Meer dan 100 studenten, docenten en stafleden van de Al-Quds Universiteit in Abu Dis (Oost-Jeruzalem) zijn woensdag gewond geraakt door traangas en rubberkogels bij een bestorming van de campus van de universiteit door Israelische soldaten. De gebeurde nadat rellen waren uitgebroken toen Israelische soldaten bij de ingang studenten om hun identiteitsbewijzen waren gaan vragen. De campus werd na de bestorming twee uur bezet gehouden en niemand kon erin of eruit. De bewakers van de universiteit werden bedreigd.  De Rode Halve Maan zette hulpposten op bij de campus om, gewonden te verzorgen.
De Quds universiteit was in 2013 ook enkele malen het toneel van botsingen. Volgens de bewakers van de universiteit waren dit echter de ernstigste rellen tot nu toe.

Israelische kolonisten hebben woensdag meer dan 600 onlangs geplante jonge olijven- en amandelboompjes uitgetrokken bij het Palestijnse dorp Sinjil ten noorden van Ramallah, zo heeft official van de Palestijnse Autoriteit meegedeeld.
Ghassan Daghlas, die de activiteiten van de kolonisten in het noorden van de Westoever volgt, zei dat de kolonisten afkomstig waren van de nederzettingen Givat Ariel and Maale Levona. De Israelische politie had een onderzoek geopend, zei hij
De jonge boompjes aren geplant door het Internationale Comité van het Rode Kruis. De opbrengst ervan zou meer dan 70 families ten goede zijn gekomen.

Israelische soldaten hebben in het dorp Beit Furik bij Nablus twee Palestijnen met scherpe munitie verwond tijdens onlusten die door kolonisten waren veroorzaakt, zo vertelde Ghassan Daghlas het persbureau Ma'an.  De kolonisten van de nederzetting Itamar vielen de wijk Judoo van Beit Furik binnen en begonnen huizen en andere eigendommen te beschadigen. Er braken gevechten uit toen de bewoner zich daartegen verzetten. Daarop kwam het Isarelische leger dat het vuur opende op de Palestijnen met traangas, ''rubber'' kogels en scherpe munitie. Mahmoud Shukri Imleitat, 20, werd door scherpe munitie in de rug geschoten en Rashad Nimir Rasasi, 21, liep een schotwond op in de hand. Een Israelische legerwoordvoerster zei dat "in Beirt Furik een rel uitbrak en dat een groep Palestijnen ''brand stichtte en stenen gooide naar Israelische burgers. Israelische soldaten hadden daarop middelen voor het tot verspreiding van menigten ingezet. Daarbij was een Palestijn door een rubberkogel gewond,'' volgens haar. 

In het dorp Qabalan bij Nablus heeft een groep kolonisten dinsdag de banden van acht auto's doorgeprikt, meldde de Ghassan Daghlas van de Palestijnse Autoriteit. Ook werden voorruiten van diverse auto;'s ingeslagen en werd graffiti op muren in het dorp gespoten.

Enkele tientallen Israelische soldaten hebben het dorp Khirbit Ibzeeq bij Tubas, in het midden van de Westoever,  bestormd en gebouwen vernield. Het Palestijnse persbureau WAFA meldde dat een huis uit 1967 werd vernield, evenals andere gebouwen die werden  bewoond, en twee landbouwschuren. Ook een aantal gebouwen dat eerder was  vernield en weer opgebouwd, werd opnieuw omver gehaald. Tevens werd een zonnecel vernield die voor elektriciteit zorgde in een klein dorpje bij Aqraba. Tenslotte werden verschillende gebouwen die we4rden bewoond of als schuur dienden gesloopt in het dorp Khirbit Yezra ten oosten van Tubas.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Vernieling van eigendom, opstoken tot ruzie die door de Israelische militair word neer geslagen ten voordele van de joodse indringers. Vernielen van een zonnen energie bedreven instalatie om stroom te leveren. Kortom alles doen om de Palestijnen hun leven zo zwaar als mogelijk te maken. Als dit geen apartheid is wat is het dan..?? Onbewapende Palestijnen te beschieten met vuurwapens. Hoe moeten wij dit noemen...?? Doet een soeverein volk zo iets..?? Studenten te intimideren en te vernederen op hun eigen campus en ze onder schot te houden of olijf bomen uit de grond trekken niet 10 stuk of 20 nee maar liefst 600 stuk. Met het enig doel om deze mensen hun existentie te vernietigen. Dit is doel gerichte terreur. Israelitische terreur, om de Palestijn aan een normaal leven te hinderen. Dit noemen ze het enige democratis Land in het midden Oosten...?? Ik vind dit gewoon schandalige racisme, en zwakke caracter van Israel. Een land die zulke praktijken nodig heeft kan alleen maar een zwak land zijn en heeft geen eerlijke middelen meer die ze in kunnen zetten. En grijpen dan naar primitieven terreur. Zo een land heeft eigenlijk allang verloren. Ik vind dat Israel zich moet schamen, en er is beslist niets maar ook niets uitverkoren aan dit volk. Nee niet wanneer je over gevaarlijke wapens vervoeg dan ben je ook sterk, maar je moet ook een sterk moral hebben, en die hebben de Israeliten niet. Sorry zo hoe ik dit probleem bekijk bestaat er geen vredige manier om dit op te lossen, en Israel weet dat. Maar daar ze over een super leger beschikken met de meest gevaarlijke wapens en de Atoom bom als laatste middel gaan ze elk risico in, en laten de Palestijnen alleen maar een optie open, en die is toch niet te winnen, en misbruiken hun militair macht. En het moet wel duidelijk worden gezegd hun marjonette vriend USA loopt stil zwijgend er achter aan en keurt alles goed wat een Israeliet doet. Niet instaat het onrecht in te zien, en kan alleen maar zeggen Israel is onze trouwste bondgenoot en wij zullen deze vriendschap nooit verbreken, wat of er ook gebeurd. Dus USA is bereid alle criminele handelingen van Israel te tolereren en mee te maken. Zwak en impotent en corrupt. ....Cajosh

daniel565 zei

Errug he. Je zou zo naar Syrie willen vluchten.