zondag 28 april 2013

Israelische afscheidingsmuur zet dikke streep door wijncultuur bij Palestijnse plaats Beit Jala

IMGP236802
Het Cremisan-klooster

Er wordt wel eens gezegd dat het aantal christenen onder de Palestijnen terugloopt, omdat de christenen op de vlucht gaan voor fanatieke moslims en emigreren. Dat er heel andere redenen kunnen zijn waarom christenen vanuit de Westoever emigreren, wordt duidelijk als we het nieuws horen dat de Beroepscommissie, waarbij mensen in beroep kunnen gaan tegen beslissingen betreffende de aanleg van de 'Muur' in bezet gebied,  heeft besloten dat de Muur aangelegd kan worden dwars door de zogenaamde Cremisaanse vallei die sinds de 19e eeuw het domein is van Salesiaanse monniken en nonnen en waar traditioneel wijn wordt gemaakt.
De Society of St Yves, een katholieke mensenrechtenorganisatie, meldt dat de Commissie op 24 april besloot dat dit gaat gebeuren volgens het zogenoemde 'tweede tracé'. Daarbij blijft een lagere school die de nonnen beheren aan de Palestijnse kant van de Muur, zodat zij toegankelijk blijft voor de bevolking van Beit Jala. Ook het nonnenconvent blijft aan de Palestijnse kant. (In de eerste versie van het tracé zouden school en convent aan de andere kant zijn komen te liggen). Maar het convent dat veel contact heeft met het klooster - onder meer voor godsdienstige plechtigheden-, wordt nu wel  van het klooster gescheiden. Dat komt aan de Israelische kant van de Muur te liggen, de kant van de nederzettingen Gilo en Har Gilo. Een en ander is te zien op de bovenste foto, een luchtfoto van het gebied waarop de tracés zijn aangegeven.
'Protestmis' in de open lucht (Foto Ryan Rodrick Beyer. Meer foto's van hem 

De beslissing betekent ook dat het convent wordt afgesneden van twee derde van zijn grondgebied, dat zo'n vijftig boeren uit de omgeving van Beit Jala evenmin hun grondgebied nog kunnen bereiken en dat het klooster, dat zelf druiven verbouwd zoals op de onderste foto te zien is, maar voor de wijnproductie ook afhankelijk is van andere leveranciers, die druiven  vermoedelijke niet of nauwelijks meer kan aanvoeren. En dan hebben we het nog niet gehad over de schade die de aanleg van  'de Muur/het Afscheidingshek' aan het milieu gaat toebrengen. Die is groot, want het tracé loopt dwars door één vallei die tot een van de fraaiste natuurgebieden van de Westoever wordt gerekend.      
Tevergeefs hebben de monniken en geestelijken  uit de omgeving tijdenlang een wekelijkse mis in de open lucht gehouden, die als protest was bedoeld tegen de voorgenomen aanleg van de Muur. Het klooster (op de foto onder) gaat verloren voor Palestina en er gaat - letterlijk -  een dikke streep door de fraaie Cremisa vallei.
Het klooster met wijncultuur in terrasbouw.

Geen opmerkingen:

Dodental in Gaza nu boven de 17.000

Het dodental in Gaza is gestegen tot boven de 17.000. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt dat het aantal doden nu 17,177 bedraag...