woensdag 24 april 2013

Woensdag: sloopdag van Palestijnse huizen


 Een lid van de familie Al-Jaradat staat in het gedeelte van een huis dat na Israelische sloopwerkzaamheden nog overeind staat. Israel sloopte woensdag een deel van het huis in de wijk At-Tur van Oost-Jeruzalem. Het ging om een aanbouw voor de kinderen van de 45 leden tellende familie Jaradat. De Palestijnen van Oost-Jeruzalem krijgen eigenlijk nooit een vergunning om te bouwen of uit te breiden, omdat de politiek van de gemeente Jeruzalem erop gericht is de Palestijnse gemeenschap onder druk te zetten teneinde een zo groot mogelijke Joodse meerderheid in de stad te krijgen. Behalve de sloop van een deel van het huis van de familie Jaradat werden nog twee andere huizen in At-Tur omver gehaald. (Foto Ryan Rodrick Beiler/Activestills.org.
Het was trouwens woensdag sloopdag voor Israel, want ook in het vluchtelingenkamp Al-Arrub bij Hebron werden huizen vernield. Bulldozers vergezeld van een grote troepenmacht haalden er het huis van Omar Muheisen in de wiijk al-Bassah omver. Ook twee andere huizen in het kamp die nog in aanbouw waren werden gesloopt. Inwoners van het kamp zeiden dat voor nog meer huizen sloop dreigt. Ma'an News citeerde de mensenrechtenorganisatie B'tselem die zou hebben berekend dat tussen 1999 en 2004 op de Westoever 1.049 Palestijnse huizen zijn gesloopt (Jeruzalem niet meegerekend). Alleen al in 2013 zouden door sloopacties 234 mensen dakloos zijn geworden, van wie 129 kinderen.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...