dinsdag 2 april 2013

Hongerstakingen en rellen na in gevangenschap overlijden van Palestijnse kankerpatient

Palestijnse gevangenen van alle fracties in Israelische gevangenissen hebben dinsdag een driedaagse hongerstaking aangekondigd als reactie op de dood van hun 64-jarige medegevangene Maysara Abu Hamdiyeh. Abu Hamdiyeh stierf aan keelkanker die zich had uitgezaaid naar zijn ruggenmerg.
De dood van Abu Hamdiyeh werd allerwegen geweten aan het feit dat Israel had nagelaten hem naar behoren voor zijn ziekte te behandelen. Abu Hamdiyeh vertelde zijn advocaat tijdens een bezoek begin maart dat hij alleen pijnstillers kreeg en verder niets. Pas eind maart werd hij overgebracht naar het Soroka ziekenhuis in Beer Sheba.
Ahrar: Stop claims and denouncing concerning the assassination of the martyr prisoner Maysarah Abu Hamdieh
Abu Hamdiyeh
Israelische bronnen meldden dat naar aanleiding van het nieuws van Abu Hamdiyehs dood, onlusten uitbraken in de gevangenissen Ketziot, Eshel, Ramon en Nafha. In de Eshel gevangenis staken gevangenen beddengoed in brand, in Nafha, waar de gevangen tevergeefs hadden betoogd voor Abu Hamdiyehs vrijlating, bonkten de gevangen langdurig op de deuren van hun cellen.
In Hebron, waar Abu Hamdiyeh vandaan kwam, gingen de winkels dicht en werd drie dagen rouw afgekondigd. Er braken rellen uit en twaalf mensen moesten in een ziekenhuis worden behandeld na  botsingen met het leger. Abu Hamdiyeh was in 2002, tijdens de Al-Aqsa Intifada, door Israel tot levenslang veroordeeld wegens verboden wapenbezit en poging tot moord. Hij was lid van Al-Fatah (en niet van Hamas, zoals de Israelische krant Haaretz
waarschijnlijk op het gezag van Israelische veiligheidsbronnen meldde) en een generaal in de preventieve veiligheidsdienst van de PA.

De Palestijnse president Abbas zei dat Israel voor Abu Hamdiyehs dood verantwoordelijk is. Israel had, ondanks herhaalde verzoeken van onder meer de Palestijnse Autoriteit, geweigerd hem vrij te laten opdat hij kon worden behandeld, aldus Abbas. Ook premier Salam Fayyad veroordeelde in een verklaring van zijn bureau Israels "politiek van medische verwaarlozing ten opzichte van Palestijnse gevangenen." De Palestijnse minister van gevangenen Issa Qaraqe zei dat de kanker zich door Abu Hamdiyehs lichaam had kunnen verspreiden doordat hij niet werd behandeld. Qaraqe sprak van een 'brute misdaad'. De Palestijnse parlementariër Mustafa Barghouti, zelf arts, riep op tot een internationaal onderzoek om vast te stellen hoe de verantwoordelijkheden lagen voor Abu Hamdiyehs dood.
In Israel kwam er een boze reactie van het parlementslid Ahmed Tibi (Verenigde Arabische Lijst, Ta'al) die verklaarde dat de Israëlische regering 'juridisch en moreel verantwoordelijk is' voor Abu Hamdiyehs dood omdat geweigerd werd hem vrij te laten. 'De Israelische autoriteiten laten probleemloos Joodse gevangenen vrij voor zaken als een hoestbuitje, maar in dit geval besloot iemand welbewust het lot van deze gevangen te bezegelen,' aldus Tibi. Hij vroeg zich ook af waarom niemand van de medische staf van de gevangenis had aanbevolen Abu Hamdiyyeh vrij te laten, zelfs al leed hij aan een ernstige vorm van kanker. 'Het bewijst dat sommige artsen van de Gevangenisdienst handelen in dienst van de onderdrukking en niet van de medische professie,' aldus Tibi.
Sinds 1967 zijn 207 Palestijnen in Israelische gevangenissen gestorven, onder wie 54 die overleden als gevolg van medische nalatigheid, aldus de Palestijnse Autoriteit.

Geen opmerkingen: