zaterdag 27 april 2013

Amnesty International op de bres voor Palestijnse politieke gevangene Ahmed Qatamesh


Ahmed Qatamesh en zijn vrouw Suha Barghouti.

Amnesty International heeft zich het lot aangetrokken van de Palestijnse politicoloog en schrijver Ahmed Qatamesh, die nu al ruim twee jaar in administratieve dententie zit en deze week te horen kreeg dat hij vanaf 29 april nog zeker vier maanden zal moeten zitten. In een verklaring noemt Amnesty  Qatamesh (62) een 'politieke gevangene die geweld verwerpt en alleen wordt vastgehouden wegens zijn politieke denkbeelden'. Volgens Amnesty lijkt het erop dat Qatamesh alleen wordt vastgehouden als afschrikwekkend voor beeld voor andere linkse activisten. De mensenrechtenorganisatie meent dat hij onmiddellijk moet worden vrijgelaten.
Ann Harrison, de adjunct-directeur van Amnesty voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten, voegt daaraan toe dat administratieve detentie - gevangenisstraf zonder enige vorm van proces en zonder enige mogelijkheid van de gevangene in kwestie om zich te verdedigen omdat de veroordeling plaats vindt op grond van geheime informatie die niet openbaar wordt gemaakt  - een extra wrede straf is. De straf wordt in periodes van maximaal zes maanden opgelegd. De gevangenen en hun familie leven daardoor in voortdurende onzekerheid, aldus Harrison, want elke keer als de order verlopen is hebben ze hoop dat ze worden vrijgelaten, die dan weer de bodem ingeslagen kan worden door een nieuwe order waarin de gevangenhouding nogmaals wordt  verlengd.
Er zijn op dit moment ongeveer 160 administratieve gevangenen in Israelische detentie.

De Palestijnse organisatie Addameer die opkomt voor de rechten van gevangenen (en waar Qatamesh' vrouw Suha in het bestuur zit), meldt nog meer over Qatamesh. Onder meer beschrijft zij de wijze waarop hij op 3 mei 2011 werd gearresteerd. Dat gebeurde in het holst van de nacht door een legermacht van zo'n 30 man, die - omdat Qatamesh die nacht bij zijn broer was blijven slapen - zijn vrouw en dochter onder schot hielden tot hij zich had gemeld. Ook vernielden de militairen de deur van het appartement van de bovenburen en haalden zij dat appartement zelf volledig overhoop. Afgezien daarvan werd Qatamesh daarna ook tot twee keer toe voorgeleid op basis van een ongeldig en inderhaast in elkaar geflanst arrestatiebevel, maar dat verhinderde niet dat hij nu al weer twee jaar op onbekende gronden vastzit.
Het is trouwens ook niet de eerste keer dat Qatamesh in administratieve detentie zit. Eerder zat hij ook van 1992 - 1998 op administratieve gronden in de gevangenis. Die periode duur in totaal vijf en een half jaar. Qatamesh was daarmee de gevangene die het langst op puur administratieve gronden in een Israelische gevangenis gevangen gehouden werd. Hij schreef over die periode een boek, waarin hij ook beschreef hoe hij was gemarteld.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...