zondag 14 april 2013

Palestijnse premier Salam Fayyad, de 'lieveling van de VS', stapt op na ruzie met Abbas

 
Abbas en Fayyad.

De Palestijnse pemier Salam Fayyad is zaterdag dan toch afgetreden. Tijdens een bijeenkomst van een half uur met de Palestijnse president Abbas accepteerde deze laatste de ontslagbrief van Fayyad. De afgetreden Premier Fayyad blijft als demissionaire premier aan tot een vervanger is gevonden. 
Al enige dagen deden geruchten de ronde dat Fayyad wilde aftreden. De Verenigde Staten (en naar verluidt ook kringen uit de EU) hadden tevergeefs geprobeerde zijn vertrek tegen te houden. De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, belde zelfs vrijdagavond laat nog met president Abbas om hem over te halen Fayyad niet te laten gaan, maar tevergeefs. Het vertrek van Fayyad is een tegenslag voor de Amerikanen en de EU die in hem de ideale man zagen om bij ontstentenis van een echt werkend 'vredesproces' Palestijnse instellingen in het leven te roepen die toch een beetje het idee gaven van een Palestijnse staat. Ook vonden ze hem met zijn achtergrond van econoom die gewerkt heeft bij het IMF, de ideale figuur om de Amerikaanse, Europese en eventuele Arabische donorbijdragen zodanig te besteden dat de onvrede onder de bezette Palestijnse bevolking binnen de perken bleef.
Het vertrek van Fayyad is extra zuur voor de Amerikaanse minister Kerry, die net een tweetal bezoeken aan Israel had afgerond met de bedoeling weer gesprekken tussen Israel en de Palestijnen op gang te brengen. Dat is niet gelukt, de Palestijnen zowel als Israel wezen zijn voorstellen af. Maar als concreet resultaat waren er toch een paar afspraken uit de bus gekomen om de Palestijnse economie wat op te krikken, in de hoop dat dit de Palestijnen op termijn naar de onderhandelingstafel zou kunnen lokken. En daarbij had Kerry zijn hoop gevestigd op Fayyad.
De achtergrond van Fayyads vertrek is onmin tussen hem en Abbas. Fayyads vertrouweling, minister van Financiën Nabil Qassas, nam op 2 maart ontslag omdat hij zich niet meer kon verenigen met een beleid waar de tekorten opliepen, onder meer doordat veel toegezegd donorbijdragen uitbleven. Fayyad accepteerde het ontslag, maar naar verluidt was Abbas daar boos over, omdat hij meende dat alleen de president daarover kon beslissen. Het was niet de eerste botsing over competenties tussen de beide mannen. Fayyad had  volgens een Palestijnse functionaris zijn ontslagbrief al sinds 23 maart op zak, maar wachtte met het indienen ervan tot na het bezoek van de Amerikaanse president Obama. 

Geen opmerkingen: