donderdag 25 april 2013

Een slechte week voor Palestijnse olijfbomen.

http://sdf.shomron.org.il/yishuv/photos/dotan/1.jpg
De nederzetting Mevo Dotan met op de voorgrond olijfbomen. 

Israelische troepen hebben donderdag meer dan 700 olijfbomen vernield bij het dorp Arraba in het noorden van de Westoever, heeft het Palestijnse parlementslid  Abu Bakr gemeld in een verklaring. De bomen waren eigendom van Palestijnen in Arraba, dat ten zuiden van Jenin ligt en grenst aan de Israelische nederzetting Mevo Dotan.
Het is deze week weer raak met het vernielen van Palestijnse bomen, want dinsdag vernielde het Israelische leger meer dan 1,300 olijfbomen in de heuvels van Zuid-Hebron. Het ging met name om bomen die eigendom zijn van inwoners van het dorp Susiya. Tegen dit dorp zijn acties gaande van de ten behoeve van de kolonisten werkende Regavim-groep. Deze groep vlooit eigendomsverhoudingen uit en probeert dan met onder de Israelische wet geldige juridische middelen land van Palestijnen af te pakken ten behoeve van kolonisten. In dit geval is dat ten behoeve van de nederzetting Susiya die vlakbij het bijna gelijknamige Palestijnse dorp ligt. Regavim heeft onder meer in 2012 een zaak aanhangig gemaakt bij het hooggerechtshof om uitstaande slooporders  met betrekking tot het Palestijnse dorp door te drukken. Het gaat om ongeveer 26 van deze orders. Ze zijn echter omstreden, onder meer omdat het dorp al een keer heeft moeten verhuizen ten behoeve van de nederzetting en en toen door het leger de huidige woonplek aangewezen heeft gekregen.  
Ondertussen hebben ten oosten van Halhul kolonisten van de nederzetting Karmi Tzur ook nog eens 30 olijfbomen vernield. In Malih al-Madarab in de Jordaanvallei vernielden de militairen 15 hokken voor jhet vee. Israel voert al langer een actie tegen de Bedoeïenen in dit gebied.
In Hizmah ten noorden van Jeruzalem werden eveneens schuren neergehaald. De eigenaar, Nayef al-Ashab, vertelde Ma'an News dat hij de schuren gebruikte als opslagplaats voor goederen voor zijn winkel. De sloop vond plaats zonder waarschuwing vooraf, zei hij, en de inhoud van de schuren werd ook vernield,.   
Dinsdag werden ook tien Palestijnse auto's door brand verwoest in het dorpje Dir Jareer ten oosten van Ramallah. De Israelische politie meldde later op de dag dat zij voor deze daad twee tieners had aangehouden uit een illegale nederzetting uit de buurt die alleen wordt aangeduid met de naam Givat (heuvel) 904. Het is nog onduidelijk of de tieners ook in staat van beschuldiging worden gesteld. Dat zou uitzonderlijk zijn, want vernielingen aan eigendommen van Palestijnen worden nagenoeg nooit bestraft. Als klachten worden gedeponeerd bij de politie leidt dat in 92% van de gevallen nergens toe, zo kan men horen van de mensenrechtenorganisatie Yesh Din, omdat de politie niet of nauwelijks onderzoek verricht.

Geen opmerkingen:

Israel valt Aleppo aan: 38 doden

Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 38 mensen gedood, zo meldden veiligheidsbronnen. Vijf v...