vrijdag 26 april 2013

Voor het eerst is er een Israelische kaart van de Palestijnse 'nakba'


SOME Israelis like to believe that Tel Aviv, Israel's bustling coastal metropolis, emerged from uninhabited sand dunes. But a new guidebook, “Omrim Yeshna Eretz” or “Once Upon a Land—a Tour Guide” recalls the many Palestinian villages, destroyed and depopulated during and after the 1948.
 Zo begint een recente blog van het Britse blad The Economist, die was gewijd aan een nieuwe kaart die is uitgebracht door de kleine Israelische organisatie Zochrot' (Herinneringen). Zochrot stelt zich ten doel Israeli's bewust te make van wat er is gebeurd in en rond 1948, het jaar waarin Israel werd gesticht en wat de consequenties waren voor de Palestijnse bevolking. Palestijnen noemen deze periode de 'Nakba' (catastrofe) en de nieuwe kaart is de eerste in de Hebreeuwse taal die deze gebeurtenissen in beeld brengt. De 'Mappa HaNakba' (Kaart van de Nakba)  toont 678 Palestijnse plaatsen die Israel tijdens de Nakba: heeft vernield, 220 ervan hadden minder dan 100 inwoners, 428 hadden er tussen de 100 en 3,000, en 30 stadjes en steden hadden meer 3,000 people inwoners.
In dezelfde periode werden ook 22 Joodse plaatsen vernield, (enkel daarvan werden hetzelfde jaar 1948 weer opgebouwd). 
Verder toont de kaart 14 Palestijnse plaatsen die nog steeds bestaan maar waarvan de inwoners werden verbannen, 62 Palestijnse plaatsen die werden vernield nog vóór Israel in 1948 het land in bezit nam, 3 Joodse plaatsen die voor 1948 werden vernield en nooit weer werden heropgericht; 3 Palestijnse plaatsen dier werden ver nield in de oorlog van 1967 en 127 Syrische plaatsen die Israel in diezelfde oorlog van 1967 met de grond gelijk maakte.
De Economist blog meldt dat de kaart tips, tochten en beschrijvingen (in twee talen, Hebreeuws en Arabisch) geeft omtrent 18 gebieden waar trips naar vernielde dorpen kunnen worden gemaakt (de dorpen in kwestie bestaan overigens niet meer, vaak resteren niet meer dan wat stenen of specifieke begroeiingen van vruchtbomen of cactushagen, maar zijn de dorpen intussen beplant meen bos of is er een kibboets voor in de plaats gekomen).
Zochrot is een witte raaf in de wereld van de Israelische organisaties. De organisatie is gesticht door de Argentijnse immigrant Eitan Bronstein. Zij organiseert excursies, vaak van Israeli's en (uit hun oorspronkelijk dorp verdreven) Palestijnen samen, en discussiebijeenkomsten. Ik heb hier eerder over Zochhrot geschreven. De beweging is ook voorstander van het Palestijnse recht op terugkeer, wat voor het overgrote deel van de Israeli's klinkt als een ernstige vloek. De kaart kan overigens besteld worden.- via deze webpagina.     

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...