Na een lange strijd tegen kanker is zondag de Israelische schrijver Yoram Kaniuk overleden. Hij was 83. Kaniuk publiceerde niet minder dan 17 romans, plus een aantal bundels korte verhalen, veel daarvan is in andere talen vertaald. In het Nederland verschenen van hem bij Meulenhoff 'Adam hondezoon' (Adam Resurrected, een van zijn bekendste romans, vert. Kees Meiling), 'Bekentenissen van een goede Arabier' (vert. Hilde Pach), 'Exodus: de odyssee van een commandant' (vert. Hilde Pach en Corrie Zeidler), en 'Post Mortem'
Kaniuk werd in 1930 geboren in Tel Aviv, vocht in de oorlog van 1948 en veel van zijn boeken gaan over die thematiek. Hij woonde lang in de Verenigde Staten en Frankrijk en genoot vooral in dat laatste land grote bekendheid. Verleden jaar kreeg hij er nog een hoge literaire onderscheiding. Kaniuk is niet de bekendste Israelische auteur, maar volgens sommigen is dat onterecht en behoort hij, met zijn experimentele schrijftstijl tot de allergrootsten. Zijn boek “1948,” werd bekroond met Israels hoogste literaire onderscheiding, de Sapir Prijs, ander prijzen die hij kreeg waren de Haim Brenner Prijs, de Presidentiële Prijs en de Bialik Prijs.
In 2011 deed Kaniuk ook van zich horen doordat hij afstand wilde doen van zijn Joodse identiteit en alleen geregistreerd wilde blijven als Israelisch staatsburger. Kaniuk deed dat om twee redenen. De eerste was dat hij niet tot een andere categorie wilde behoren dan zijn kinderen en kleinkinderen, die, doordat hij met een chistelijke vrouw was getrouwd, niet als Joden werden erkend. De tweede reden was dat hij niet in een soort 'Joods Iran' wilde wonen, waar godsdienst het karakter van de staat bepaalt. Een rechtbank kende zijn verzoek toe, waarop Kaniuk de eerste Israeli werd die officieel geen religie heeft. Veel anderen willen zijn voorbeeld volgen. Er ontstond zelfs een nieuw Hebreeuws werkwoord: lehitkaniuk, wat zoveel betekent als 'jezelf tot kaniuk maken , jezelf de kaniuk-behandeling laten ondergaan'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten