zaterdag 29 juni 2013

Het belooft een heet weekeinde te worden in Egypte

 Midan Tahrir in Cairo deze vrijdag: een bekend tafereel.

Tienduizenden zijn vrijdag de straat opgegaan in Cairo om het aftreden te eisen van president Morsi en tegen de suprematie van de Moslim Broederschap. Elders in Egypte waren ook op vele plaatsen demonstraties, waarbij leuzen werden gezien als gehoord als 'Weg met het regime' en 'Weg met het leiderschap van de 'opperste gids' (de naam voor de leider van de Moslim Broederschap van wie wordt aangenomen dat hij de werkelijke leider achter de schermen is).
 Op een groot aantal plaatsen leidde dat tot botsingen met supporters van de Moslim Broeders en van de president. Er vielen twee doden in Alexandrië, van wie één een Amerikaanse student die een messteek opliep toen hij ene foto wilde maken, en een onbekend aantal gewonden op diverse plaatsen in de Nijl-Delta. 
En dit was nog maar een voorproefje. Want zondag 30 juni is pas de dag die door de oppositie - met name de Tamarod (rebel) campagne die een handtekeningenactie tegen Morsi heeft gehouden -  is uitgeroepen tot dag van nationaal protest.    
Al Ahram Online meldde dat vrijdag kantoren van de Moslim Broederschap werden aangevallen en in brand gestoken Alexandrië en op diverse plaatsen in de gouvernoraten Beheira, Gharbiya, Daqahilyah en Kafr Al-Sheikh.in de Delta. De Moslim Broederschap gaf in een verklaring 'het tuig' van de Tamarod campagne de schuld.
 Een woordvoerder van de strijdkrachten bevestigde tegenover het staatspersbureau MENA dat het leger door het hele land troepen heeft gestationeerd. Dat was met name ''om een scenario als op 28 januari 2011 te voorkomen," aldus de woordvoerder.Op 28 januari 2011 woedden heftige veldslagen op en om het Tahrir-plein en in andere steden die honderden mensen het leven kostten.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...