vrijdag 14 juni 2013

Reputatie van Palestijnse zanger Mohammed 'Assaf schiet omhoog als een raket


Nog één ronde te gaan, maar Arab Idol, de Arabische versie van Idols op de Saudische zender MBC, heeft al een onbetwiste winnaar opgeleverd. Mohammed 'Assaf, een 23-jarige student aan de Islamitische Universiteit van Gaza, heeft nu al een mate van beroemdheid bereikt die niet meer kapot kan. Hij is trouwens ook de lieveling van de jury  die onder meer bestaat uit de zanger Ahlam uit de Golf,  en de Libanees Ragheb Alama, die hem de bijnaam 'As Sarouh' (de raket) van Arab Idol gaf. (Reacties van de jury op 'Assaf zijn te zien op de onderste videoclip).

'Assaf, geboren in 1989 in Khan Younis, moest de nodige moeite doen om deel te kunnen nemen. Zijn ouders vertelden op de Palestijnse Zamanpress-tv een verhaal van omkoping  van wachters aan de grens met Egypte, en het zonder uitnodiging en terwijl de inschrijving al gesloten was, binnendringen van de studio. Maar nu dat allemaal gelukt is, is 'Assaf de sensatie van de in Jounieh (Libanon) opgenomen show. Hij zingt zowel Palestijns als Libanees en ander repertoire, laat zien dat hij de klassieke improvisatievorm van de 'mawwal' aankan en zelfs zong hij een lied van Backstreet Boys (daar was ik overigens minder van onder de indruk). 'Assaf wordt hier en daar wel vergeleken met Abdel Halim Hafez, ooit de onbetwiste ster aan het Egyptische firmament. Mohammed heeft net als Abdel-Halim een opvallend prachtige stem, een superieure beheersing van het métier, een sterke persoonlijke stijl, en net als Abdel-Halim heeft hij zijn uiterlijk volop mee.
'Assaf zit met drie anderen in de finale en op 21 juni is de laatste ronde. Maar ook als hij niet de winnaar wordt (wat onwaarschijnlijk lijkt) is volstrekt duidelijk dat de Arabische wereld er een nieuwe grote zanger bij heeft. Voor de Palestijnen is zijn succes een enorme opsteker. Temidden van alle ellende is er tenminste iets dat moed geeft en het is mooi meegenomen dat dat niet in de sfeer is van politiek of geweld, maar laat zien dat de Palestijnen ook hun mannetje kunnen staan op het gebied van de cultuur. 'Assaf  kreeg aanmoedigingsbetuigingen van onder meer oud-premier Fayyad, en president Abbas. In Gaza was Hamas wat minder enthousiast. Hamas-kopstuk Mahmoud Zahar sprak wat zure woorden over persoonlijkheidscultus en dergelijke van Arab Idol. Dat verhindert overigens niet dat ook de Gaza-strook volhangt met portretten van Mohammed 'Assaf en dat iedereen de mond vol van hem heeft. Ikzelf vind het zonder meer prachtig wat hij doet.           


6 opmerkingen:

Elisabeth zei

Wat kun je toch jaloers worden op streken waar nog een echte inheemse zangcultuur bestaat. Heeft hij al gewonnen? Hoe zou je de finale kunnen bekijken vanuit Nederland?

Abu Pessoptimist zei

De finale is op vrijdag 21 juni. Maar eerlijk gezegd weet ik niet of je dat rechtstreeks kunt volgen zonder schotel. Je kunt proberen te googelen op Arab Idol of Ahlam tv.

Trees zei

Via deze link kan je Arab Idol bekijken. Even naar beneden scrollen. En dan zie je het vanzelf.


http://filmidan.com/مشاهدة-قنوات-فضائية-مباشر/مشاهدة-برنامج-عرب-ايدول-arab-idol-بث-مباشر-اون/

Unknown zei

hoe kun je stemmen vanuit Nederland?

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Abu Pessoptimist zei

Leonie van Nierop (NRC) zei via twitter het volgende. Maar ik weet niet of en hoe dat werkt: text 3 to 37892 (jawwal) http://www.youtube.com/watch?v=Tuk2thD5dH0&sns=em …

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...