maandag 24 juni 2013

Israel verbiedt cultureel evenement voor kinderen in Oost-Jeruzalem

itf posts notice on al hakawati door and shut down palfest
Het is niet voor het eerst dat het Palestijnse Nationale Theater Al-Hakawati op last van de autoriteiten wordt gesloten. Deze foto is uit 2009, toen de Israeli's een literair festival afgelastten.  Overigens sprak Israel in het zelfde jaar ook een banvloek uit over het feit dat Oost-Jeruzalem door de Arabische Liga tot - tijdelijke - culturele hoofdstad van de Arabische wereld was uitgeroepen.   

De Israelische minister van Openbare Veiligheid, Yitzhak Aharonovitch, heeft een Festival voor Palestijnse kinderen in Oost-Jeruzalem verboden, omdat het volgens hem plaats zou vinden onder de vlag van de Palestijnse Autoriteit, meldt Haaretz. En dat zou strijdig zijn met de Akkoorden van Oslo, die de bemoeienis verbiedt van de Palestijnse Autoriteit met "zaken waarover pas wordt onderhandeld tijdens de onderhandelingen over de uiteindelijke status, waaronder Jeruzalem.  1)
Het festival, waarvoor al weken propaganda was gemaakt, zou zaterdag zijn  begonnen in het Palestijnse Nationale Theater Al Hakawati in Oost-Jeruzalem. Maar op last van Aharonovitch werd het theater met ingang van zaterdag voor acht dagen gesloten. 
Het festival, dat al 18 jaar bestaat,  zou vooral optredens te zien geven van Israelische Palestijnen, waaronder poppentheater. Ook zouden groepen uit Noorwegen, Frankrijk, en Turkije optreden. Subsidies waren, volgens Haaretz, vooral opgebracht door het Palestijnse Culturele Fonds dat onder meer wordt gesteund door de Noorse overheid, Palestijnse ondernemingen, en een Palestijnse NGO. 
De directeur van Al Hakawati, Mohammed Halayka, werd afgelopen donderdag opgeroepen voor een gesprek met de Binnenlandse Veiligheidsdienst Shin Bet in het kantoor van de politie van Jeruzalem. Hij sprak daar de bewering tegen dat het festijn door de Palestijnse Autoriteit zou zijn gefinancierd. Die hebben niet eens geld om hun eigen ambtenaren te betalen, zo had hij onder meer gezegd. Hij zei dat hem ook geen spoor van een bewijs was overlegd dat de beweringen van de Shin Bet ondersteunde. 
Er worden vrijwel geen culturele activiteiten georganiseerd voor Palestijnse kinderen in  Jeruzalem en dat is er niet beter op geworden sinds de stad door de Muur vrijwel is afgesloten van de rest van de Westoever. Volgens de Vereniging voor de Burgerrechten in Israel, wonen er 370,000 Palestijnen in Oost-Jeruzalem en leeft 78 procent van hen onder de armoedegrens. Voor Palestijnse kinderen in Oost-Jeruzalem is dat percentage zelfs 84%.

1) De zaken waarover volgens de Oslo-Akkoorden in onderhandelingen ''over de uiteindelijke status'' een beslissing zou moeten worden genomen zijn: Jeruzalem, de nederzettingen, nader aan te duiden militaire locaties, de Palestijnse vluchtelingen, de grenzen, buitenlandse betrekkingen en Israeli's''.  Volgens de Akkoorden van Oslo hadden de eindstatus onderhandelingen in 1996 moeten zijn begonnen en uiterlijk in 1999 zijn afgesloten. Ze zijn echter nooit begonnen. 

2 opmerkingen:

Ben zei

Another nail in the coffin of the "as advertised" Israeli democracy.

http://forward.com/articles/179168/israel-blocks-east-jerusalem-palestinian-childrens/#ixzz2X9D0UTAUhildrens/#ixzz2X9D0UTAU

Anoniem zei

http://972mag.com/israeli-puppeteer-creates-video-calling-for-end-to-israels-war-on-puppets/74559/
WATCH: Israeli puppeteer creates video calling for end to ‘Israel’s war on puppets’
An Israeli puppeteer from Jaffa published a short video online, featuring four puppets and an inflatable hammer from his collection, calling for viewers to sign a petition to “let Palestinian children enjoy the puppet festival.”
Corrie

Dodental in Gaza nu boven de 17.000

Het dodental in Gaza is gestegen tot boven de 17.000. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt dat het aantal doden nu 17,177 bedraag...