zondag 14 februari 2016

Leven hongerstakende al-Qeeq hangt aan heel dun draadje

Deze zondag was het de 82ste dag van de hongerstaking van de Palestijnse journalist Mohammed al-Qeeq (33). Al-Qeeq is een journalist van al-Majd TV. Hij begon de staking op 25 november als protest tegen het feit dat hij tijdens zijn ondervraging werd gemarteld, en vervolgens tegen het feit dat hem ''administratieve detentie'' (=gevangenisstraf zonder vorm van proces) werd opgelegd.
Al-Qeeq’s situatie is uiterst precair. Hij kan elk moment overlijden aan een hartaanval of beroerte, zeggen de artsen, en sowieso heeft hij al zoveel schade opgelopen aan zijn lichaam dat 100% herstel waarschijnlijk niet meer mogelijk is.
Israel is kennelijk vastbesloten hem te laten sterven.
Hem werd door het Israelische hooggerechtshof, dat baken van een rechtvaardige rechtsgang, onderbreking van zijn straf aangeboden. Ook is hem beëindiging van zijn straf op 1 mei toegezegd, de datum waarop sowieso zijn straf zou zijn afgelopen. Al-Qeeq wees beide voorstellen als inhoudsloos van de hand. Hij wil in vrijheid worden gesteld en worden overgebracht naar een Palestijns ziekenhuis in Ramallah (hij is nu in een Israelisch ziekenhuis waar hij elke behandeling weigert). Omdat z'n straf is ''onderbroken'' mag hij bezoekers ontvangen, maar veel maakt dat niet uit want hij kan intussen al niet meer praten.
Er worden dagelijks solidariteitsacties gehouden, zowel in als buiten Palestina en Amnesty International kwam met een urgente verklaring. Maar het gaat waarschijnlijk niet meer helpen.
Op de posters is te zien hoe al-Qeeq er in november uitzag.

1 opmerking:

frans zei

Goed dat je dit plaatst, ik heb in een eerder item al gereageerd hoe ik denk over de staat Israël. Fijn dat je weer terug bent en ons informeert over de huidige zaken. Ben wel benieuwd hoe het nu met je studie is.
Doorgaan met dit blog svp!!

The Lancet: aantal doden in Gaza zal veel hoger uitvallen dan de tot nu toe gepubliceerde cijfers

De verliescijfers van het ministerie van Gezondheid in Gaza (MvG) worden over het algemeen geciteerd en de meeste gebruikers gaan er vanuit ...