vrijdag 12 februari 2016

Israel sloopt in twee weken tijd 45 onderkomens van Bedoeïenen, 147 mensen dakloos

Wreckage of a structure donated by the European Union in Fasayil. Photo by ‘Aref Daraghmeh, B’Tselem, 10 February 2016.
Resten van een tent in Fasaliya na ''behandeling'' door het Israelische leger. De bewoners kregen de tent als gift van de Europese Unie nadat de Israeli's ook verleden jaar al hun eigendommen hadden vernield. (Foto B'tselem)

De Israeli's hebben de afgelopen twee weken alle records gebroken wat betreft het slopen van huizen en onderkomens van Bedoeïenen in de noordelijke Jordaanvallei en ten zuiden van Hebron. In drie dagen tijd werden in de noordelijke Jordaanvallei 22 woonhuizen of -tenten gesloopt, en 41 andere bouwsels die gebruikt werden als stallen of opslagplaatsen - 69 mensen van wie 33 kinderen, werden dakloos, volgens en telling van de mensenrechtenorganisatie B'tselem.
Iets minder dan 14 dagen geleden werden 23 huizen en onderkomens gesloopt van Bedoeïenen in dorpen in de heuvels van Zuid-Hebron. Daarbij raakten 78 mensen dakloos.
Donderdag 11 februari sloopten de militairen 11 behuizingen en 16 structuren voor landbouw en veeteelt in de  Khallet Khader gemeenschap bij het dorp al-Farisiyah. Veel leden van de gemeenschap verblijven daar alleen een gedeelte van het jaar, tijdens de sloop waren slechts zeven bewoners aanwezig, onder wie een kind. De militairen vernielden vervolgens twee opslagplaatsen voor groente en graan in het dorp Bardalah en drie onderkomens en een melkplaats voor schapen het dorp Ein al-Beida.
Woensdag de 10 februari haalden de militairen negen huizen in de Jordaanvallei huizen omver, waardoor 49 mensen, onder wie 28 kinderen, dakloos werden. Bovendien gingen ook 14 gebouwen en structuren voor agrarische doeleinden tegen de vlakte, terwijl een waterleiding van twee kilometer onklaar werd gemaakt.
Inwoners van 'Ein Karzaliyah maken een nieuwe omheining voor de dieren nadat de stallen en de oude omheining zijn gesloopt. (Foto Activestills)

In Khirbet ‘Ein Karzaliyah, zo'n vijf kilometer ten zuidwesten van het dorp al-Jiftlik, werden drie tenten gesloopt, waarin 21 mensen woonden, onder wie tien kinderen. Ook werden hier tien stallen en omheiningen voor de dieren platgemaakt. Tevens werd de toegangsweg onbruikbaar gemaakt, zodat humanitaire organisaties die hulp zouden willen komen, de gemeenschap niet zouden kunnen bereiken. In 2014 and 2015 sloopte het leger in dit dorp ook al alle bouwsels.
Later trokken de militairen  naar al-Mukasar, een gemeenschap tussen de militaire basis Beka’ot, de nederzetting Ro’i en het checkpoint Hamra. Een tent van een familie van tien mensen (van wie vijf kinderen) moest er hier aan geloven, evenals een stal voor het vee. Het was sinds juni 2015 de derde keer dat huis en goed van deze familie eraan gingen. De vorige sloop van hun tent vond plaats op 4 februari. De laatste twee keer betrof het donaties van humanitaire organisaties.
De volgende stop van het leger was in het dorp Fasayil, dat niet als de andere dorpen geheel in "Area C" ligt, maar deels ook in "Area A". Hier plette de bulldozer een tent waarin vijf mensen woonden, van wie drie kinderen. De bezittingen deze familie werden eerder al eens gesloopt in augustus 2015.
In al-Misfah and Abu al-‘Ajaj, gemeenschapjes net buiten al-Jiftlik, gingen vier onderkomens en twee andere structuren tegen de vlakte. Hier werden 13 mensen, onder wie tien minderjarigen, dakloos. Ook op deze plek werd een waterleiding vernield. De waterleiding van twee kilometer, die was gelegd door een humanitaire organisatie, voorzag 50 families van water. Ook hier zijn sommige families alleen deel van het jaar aanwezig, van enkele vernielde huizen waren de bewoners afwezig, zodat het aantal daklozen meeviel.
De kruistocht van het Israelische leger begon dinsdag 9 februari met het vernielen van twee huizen in Khirbet Tana, ten oosten van Beit Furik. Hier woonden 13 mensen, van wie vier kinderen. Ook 11 stallen en omheiningen voor het vee moesten eraan geloven.
Israelische bulldozer vernielt onderkomen voor de dieren in al-Mukasar. (Foto B'tselem)

2 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Als ik het goed heb begrepen, worden expres EU-hulpprojecten vernield; ' wraak' voor de etiketteringsbeslissing.

frans zei

Wat is het nut van dit asociale gedrag???? Je kweekt zo steeds meer weerstand en haat tegen deze racistische apartheidsstaat!! Gezien alle maatregelen rond verboden boeken, gemengde huwelijken en andere gebeurtenissen lijkt Israël steeds verder af te glijden.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...