Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren inwoners van het dorpje Kirbet at-Tawil dat ligt ten oosten van Aqraba dat ligt in het gouvernement Nablus. Ze hielden toezicht op hun kuddes schapen, maar werden door de kolonisten aangevallen. Abdul-Rahman Bani Fadel (30) en Mohammed Bani Jame (21) werden beschoten, en vervolgens verhinderden de kolonisten dat een ambulance hulp bood, zodat ze allebei doodbloedden. Hun lichamen werden later meegenomen door het leger, Een derde man liep breuken en blauwe plekken op. Het aantal doden op de Westoever na 7 0tober liep op tot 466. Dit soort geweld van kolonisten komt vaker voor, vaak in combinatie met veediefstallen. Het wordt gewoonlijk niet bestraft.
Het waren ook niet de enige misdaden van die dag. In Bruqin (ten westen van Salfit)vielen zij huizen en auto's aan. Ze verwondden leden van de familie van Yasser Abdullah, die in het ziekenhuis van Salfit belandden. De kolonisten kwam uit de nederzetting Bruchin. In Bethlehem werden dichtbij het Gush Etzion nederzettingenblok stenen naar een auto gegooid, waarbij twee passagiers eveneens in een ziekenhuis terechtkwamen. In één van de dorpen van Masafer Yatta, Shi'b al-Butum, werd een auto in brand gestoken en diverse huizen aangevallen.
Het geweld gaat gepaard aan een aantal beslissingen die eveneens als misdadig kunnen worden aangemerkt, aangezien ze allemaal met het afnemen van grond te maken hadden. Op 1 april werd het voornemen bekend gemaakt om 206,3 dunam (20,63 hectare) middenin het dorp Jiftlik onder de jurisdictie van de Regionale Raad van de Jordaanvallei te laten vallen. Het betreffende stuk grond is namelijk een archeologisch gebied. Op 2 april werd bekend dat rond het Herodion bij Bethlehem nog eens een stuk grond van 170 dunam (17 hectare) tot staatsland zal worden verklaard, (dat sloot overigens aan bij eerdere verklaringen van 2.600 dunam (260 ha) grond bij Abu Dis en Azaria tot staatsland en de confiscatie (tot staatsland verklaren) van 8.160 dunam (816 ha) land in de Jordaanvallei van een korte tijd eerder. Het inderdaad vrij hard.
Op 5 april werd het plan gedeponeerd om een nieuwe nederzetting in Hebron te stichten die voorlopig uit 234 nieuwe huizen gaat bestaan. Officieel wordt de nieuwe nederzettting een deel van de bestaande nederzetting Kiryat Arba, maar in feite ligt hij een 800 meter noordelijker en dicht bij het dorp Beit Einun. Hij gaat Mevaseret heten. De grond was al in 1982 tot staatsland verklaard. Op 7 april verklaarde minister Smotrich dat hij vier symbolen aan vestigingen had verleend opdat ze nederzettingen werden. Het gaat om Mishmar Yehuda, Hogla, Shacharit en Asa'el. De beslissing heeft te maken met een regeringsbesluit in februari om negen ''outposts'' legaal te maken. Daaronder zijn deze vier.
De Hoge Commissie voor Planning van de ''Burgeradministratie'' besloot op 10 april om de nederzetting Ariël (de grootste en langst van allemaal) uit te breiden met 324 dunam (32,4 ha) in oostelijke richting. De uitbreiding gaat een verdere groei van de Arabische steden en dorpen Salfit, Harres en Kifl Harris onmogelijk maken. De eigenlijke bedoeling is de stad Salfit af te sluiten van de omringende agglomeratie. Battan al-Hawa (Foto B'tselem)
De rechter van het Hooggerechtshof Noam Sohlberg heeft een paar dagen geleden het recht verworpen van de familie Shehadeh uit de wijk Battan al-Hawa in Silwan om in beroep te gaan tegen hun uitzettingsbevel. Solhberg gaf hen tot 1 juni om hun huis te verlaten nadat hij een eerder besluit had herroepen om te wachten op een besluit van de procureur-generaal in een soortgelijke zaak. De Shehadehs willen een extra discussie, maar een motie in die zin is ongebruikelijk en heeft weinig kans van slagen. Sinds 2015 zijn al 14 families uit hun huizen gezet in Battan al-Hawa. Nog een 80-tal zaken, betreffende een 700-tal mensen, wachten op behandeling. De situatie is dat de huizen behoorden tot een stichting die aan het eind van de 19e eeuw was opgericht om arme Jemenitisch Joodse inwoners van Jeruzalem aan huizen te helpen. Nadat Israel in 1967 Oost-Jeruzalem had veroverd konden die oude Joodse claims op oude Joodse huizen ineens weer had hard gemaakt worden,. De organisatie van kolonisten Ateret Cohanim had inmiddels de rechten van de stichting overgenomen. Ook rechter Sohlberg is overigens een kolonist.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten