maandag 15 april 2024

VS doet niet mee met Israelische aanval op Iran, Israel mobiliseert 2 divisies voor Rafah

Het Israelische oorlogskabinet vergadert (Isr. regeringsvoorlichtingsdienst)

 President Biden heeft de Israelische premier Netanyahu verteld dat hij Israel niet zal steunen als hij een nieuwe aanval op Iran gaat uitvoeren, zo heeft het Amerikaanse Witte Huis meegedeeld. Niettemin is het uitvoeren van een nieuwe Israelische aanval op een nader te bepalen moment de optie die de meerderheid van het Israelische oorlogskabinet voorstaat. Twee ministers, Benny Gantz en Gadi Eisenkot, bepleitten zelfs het uitvoeren van een tegenaanval terwijl de Iraanse aanval nog aan de gang was. Zij waren onder  de indruk van de massaliteit ervan. De meerderheid van het kabinet had echter een voorkeur voor een aanval later. (Twee ministers waren ervoor nu een verwoestende aanval op Iran te lanceren, Itamar Ben Gvir en Bezalel Smotrich, maar zij maken geen deel uit van het oorlogskabinet en stemden  dus niet mee). 

De VS liet weten dat ze niet zouden meedoen als er een tegenaanval zou worden ingezet. Ze zouden echter Israels defensie hoe dan ook blijven steunen, zo had Biden Netanyahu laten weten. De Amerikaanse ministers Lloyd Austin (Defensie) en Anthony Blinken (Buitenlandse Zaken) benaderden Saudi-Arabië, Jordanië, Egypte en Turkije om deze zelfde boodschap over te brengen, De Franse  president Macron, de Bitse minister van Buitenlandse Zaken Cameron en de Duitse kanselier Scholz deden intussen allemaal een beroep op Israel om te de-escaleren. En de G-7 top veroordeelde intussen Iran. 

Zondag werd duidelijk dat Iran niet zijn dodelijkste wapens had uitgekozen om Israel een lesje te leren, de modernste versies waren er niet bij. Bovendien meldden Jordanië, Turkije en Irak dat ze 72 uur van tevoren een melding van Iran hadden gehad dat de aanval ophanden was. De VS, die ontkenden dat ze ook waren gewaarschuwd, meldden dat ze 80 drones hadden neergehaald, plus tenminste zes ballistische raketten vanuit Iran en Jemen. Maar maandag kwamen er berichten uit Israel dat tenminste negen ballistische raketten de Mevatim luchtmachtbasis in de Negev hadden bereikt. Ze beschadigden een C-130 transportvliegtuig en een startbaan, terwijl vier raketten lege opslagplaatsen raakten zonder veel schade te veroorzaken. De basis werd beveiligd door het nieuwe Aero-3 systeem. dat nog niet eerder werd gebruikt. Het feit dat dit niet goed had gewerkt geeft de Israelische experts iets om over na te denken.  

Onderwijl maalde de Gaza-vleesmolen verder. Vijf mensen in Nuseirat werden gedood en een moskee werd vernietigd. Ook werd een 7-jarig meisje, dat met haar familie op weg naar het noorden was, in Midden-Gaza tegengehouden. Ze liep een schot in haar gezicht op dat ze niet overleefde. Het Israelische leger riep intussen twee divisies onder de wapenen (15.000 à 20.000 man). Ze zijn bedoeld om te gebruiken bij de aanval op Rafah. Netanyahu zet die door, ondanks talloze oproepen van westerse landen, waaronder ook zelfs Amerika, om daarvan af te zien. Mogelijk gokte Netanyahu erop dat een oorlog met Iran de aandacht zou afleiden van wat hij in Gaza uitvoert, want het dreigde ten einde te lopen en dat zou het einde betekenen van zijn regering. Mogelijk gokt hij daar nog steeds op. We zullen het gaan zien. 

Op de Westoever werd maandag een man in Nablus door de bezettingstroepen gedood en raakten er drie gewond. Het aantal doden na 7 oktober is nu 465.

1 opmerking:

Anoniem zei

Nederland gaat weer massaal een nationaal feestje vieren bij het Eurovisie songfestival en de winkels kleuren nu alweer oranje. Wat je nooit op de Nederlandse televisie zenders ziet en mij interessant lijkt is om zowel Frans Timmemans als Geert Wilders uit te nodigen om samen hun commentaar te geven over wat op de Israëlische televisie verschijnt. Met zo'n zich uitbreidend aantal kolonisten die ook nog deel uit maken van deze regering kun je de ellende niet zomaar op het bordje van Netanyahu leggen hoewel die alle reden heeft om de situatie zo lang mogelijk te rekken om uit handen van justitie te blijven.

Het zou voor een keer misschien aardige televisie opleveren om de heren aan de hand daarvan in gesprek te horen gaan. Het kan natuurlijk ook nog gewoon vertoond worden op het congres van PVDA-GroenLinks maar of dat mag...
Danielle Weiss for Israel National News - -

De ergste bommen moeten nog vallen?
We mogen niet wachten tot het kalf verdronken is, om de put te dichten (en er niet zelf ook in te geraken) zijn nu sancties nodig, opzegging van het EU associatieverdrag en stopzetting van wapenleveranties. Put your mouth where your money is, pas dan luisteren ze misschien.

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...