dinsdag 2 april 2024

Shifa verwoest, 7 hulpverleners gedood en aanval op ambassade doodt Iraanse generaal

Het Shifa-ziekenhuis nu, (Foto van X)
 Nou het was me wel de dag. Het Shifa-ziekenhuis werd verlaten door de Israeli's en de Palestijnen konden eindelijk poolshoogte gaan nemen. Ze vonden een geblakerd, onttakeld en grondig vernield gebouw, waarin zelfs de deuren en trappen kapot waren en waarin niets - geen medische machine of wat ook - meer functioneerde. Rondom waren tientallen, nee honderden lijken verspreid. Sommigen waren vers, dat wil zeggen pas doodgeschoten, zoals die van dr Yusra al-Maqadmeh en haar zoon, de plastisch chirurg Ahmed Maqadmeh. Anderen waren al flink in ontbinding. De Israeli's zouden een destijds tijdelijk aangelegde begraafplaats op de binnenplaats van het ziekenhuis hebben omgewoeld. Een situatie die onsmakelijker is dan woorden kunnen uitdrukken. 

Over de aantallen doden die de Israeli's in hun twee weken durende tweede bezetting van Shifa gemaakt hebben, lopen de lezingen uiteen, Tweehonderd, zeggen de Israeli's, vierhonderd zeggen de Palestijnen. Ook over wie daar zij doodgeschoten, vaak met gebonden handen, bestaat onenigheid. Maar over het feit dat het met het Shifa-ziekenhuis, het grootste van de Gaza-strook, 30 % van de zorg, nu gedaan is,  daar is iedereen het over eens. Weer een punt voor het streven van Netanyahu om Gaza zo onleefbaar mogelijk te maken.

Nog weer een andere verrichting van de Israelische oorlogsmachine was het doden met raketten op drie verschillende voertuigen, dinsdagmorgen vroeg,  van zeven hulpverleners van de internationale organisatie ''World Central Kitchen''. Netanyahu zei dat dit soort dingen helaas in een oorlog voorkomen en noemde het een tragische vergissing. De Israelische legerwoordvoerder Hagari kondigde een diepgaand onderzoek aan om te voorkomen dat dit soort dingen nog eens zouden kunnen gebeuren. Tal van landen veroordeelden de gebeurtenis. Maar intussen stopte World Central Kitchen met de hulpverlening. Een voedselzending over zee vanuit Cyprus werd teruggestuurd. Opnieuw een puntje voor Netanyahu: de uithongering van Gaza houdt aan.  

 En dan was er het bombardement van een annex van de Iraanse ambassade in Damascus, waarbij  zeven militaire adviseurs van het Iraanse Revolutionaire Garde werden gedood, waaronder generaal Mohammed Reza Zahedi, een hoge commandant van de Quds-Strijdkrachten en een belangrijke coördinator met de troepen van Hezbollah. Het bombarderen van ambassades of  daartoe behorende gebouwen is in strijd met het verdrag van Venetië en een oorlogsmisdaad. De hoogste Iraanse leider, ayatollah Khamenei, heeft aangekondigd dat Iran het niet over zijn kant zal laten gaan en met een antwoord zal komen. In een parallelle ontwikkeling kondigde UNIFIL, de VN-troepen die toezicht houden op de situatie tussen Israel en Libanon, aan dat zij de de patrouilles langs de grens, de zogenoemde blauwe lijn, staken als reactie op een recente (Israelische) aanval op een patrouille.

En tenslotte nam het Israelische parlement, de Knesset, maandag een wet aan die het mogelijk maakt buitenlandse media van zijn grondgebied te weren. Israels premier Netanyahu zei dat hij de wet onmiddellijk gaat gebruiken om al-Jazeera uit Israel te verwijderen. Volgens hem heeft al-Jazeera op 7 oktober meegedaan met de inval van Hamas  

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...