dinsdag 9 april 2024

Netanyahu: de datum voor de aanval op Rafah staat al vast

Na de terugtrekking van een Israelische divisie gaan mensen op zoek naar hun huizen.

Israel heeft een divisie teruggetrokken uit Khan Younes in Gaza, zo maakte het dit weekeinde bekend. Toen was nog onduidelijk wat daarvan de bedoeling was. Werd de divisie naar het noorden gestuurd om te worden ingezet in Libanon, in de strijd tegen Hezbollah? Of ging het om een hergroepering ten einde straks te gaan deelnemen aan de finale aanval op Hamas in Rafah? Maar sinds maandagavond is het antwoord op deze vraag bekend. Netanyahu vertelde dat het Rafah wordt. ''De datum staat al vast,'' voegde hij eraan toe. Maar welke datum die datum is zijn hield hij voorlopig voor zichzelf.    
Zo weet de wereld weer waar zij aan toe is. En zoals in deze ''oorlog'' gebruikelijk is geworden zal zij daarop  reageren met ijdele verzoeken om het niet te doen en mogelijk wat lapmiddelen, maar zonder drastische maatregelen af te kondigen, zoals bijvoorbeeld een boycot of sancties. De Amerikaanse president Biden, die een plan had gevraagd voor de evacuatie van de 1,5 miljoen mensen die zijn samengedreven in en om Rafah, zal daarbij het voorbeeld geven. Palestijnen zijn nu eenmaal helaas geen Joden, die een recht schijnen te hebben op zelfverdediging.  

Wel heeft de Amerikaanse president de afgelopen dagen de druk opgevoerd op Qatar en Egypte om op hun beurt Hamas onder druk te zetten om akkoord te gaan met een nieuw tijdelijk staakt-het-vuren dat zou moeten ingaan ter gelegenheid van Eid al-Fitr (alias het suikerfeest) dat dinsdagavond begint. Het is afwachten of Hamas akkoord gaat met zes weken respijt en het vrijlaten van 40 gijzelaars. Hun laatste standpunt was gebaseerd op een gefaseerde vrijlating van de gijzelaars tegen een gefaseerde vrijlating van de Palestijnen in Israels gevangenissen, een terugkeer van alle Gazanen naar hun  huizen of wat daar van over is en een aftocht van Israel uit Gaza. Het verschil is nogal groot. Het is bovendien  onbekend of Israel wel echt een bestand wil. De Israeli's willen simpelweg alle gijzelaars vrij krijgen en zijn  daarvoor misschien bereid hun veldtocht even te stoppen, maar gaan daarna hoe dan ook alsnog aanvallen in Rafah. Er is eigenlijk geen betere manier om de onzin aan te tonen van de slogan van veel Israeli's dat de ''oorlog'' over is als Hamas de gijzelaars laat gaan. Als Hamas ze de vrijheid hergeeft en daarmee het enige drukmiddel dat de beweging heeft uit handen geeft, is er geen geen enkele reden meer om waar dan ook over te onderhandelen. Dan gaat Israel door tot ze in ruil voor hun 1.200 slachtoffers van 7 oktober (van wie een aantal door hun eigen kogels) in deze onzin-oorlog ongeveer iedereen in Gaza hebben vermoord.

Wat wel (een beetje) werkt is Bidens dreigement dat de Israelische gang van zaken zal worden beoordeeld naar gelang er meer voedsel wordt binnengelaten in de Gaza-strook. Een kleine week nadat de Amerikaanse president dit zei in een telefoongesprek met Netanyahu, nadat Israel zogenaamd bij  vergissing in drie afzonderlijke drone-aanvallen op hun auto's zeven mensen van World Central Kitchen had vermoord, is het aantal trucks dat Gaza binnenkomt behoorlijk gestegen. Zondag waren het er ruim 300. Maandag rond de 400. Distributie is echter een groot probleem. Zonder deelname van UNRWA gaat dat ook niet lukken. Verder is het aantal trucks dat naar Noord-Gaza gaat nog steeds nul. De Beit Hanoun (Erez) overgang is open en er is een mogelijkheid dat bevoorrading via de haven van Ashdod gaat lopen, maar het werkt (nog) niet. Israel heeft 20 bakkerijen de mogelijkheid gegeven weer open te gaan, wat ook nog niet werkt, en er is een drinkwater-lijn geopend. Experts zeggen echter dat 500 à 600 trucks per dag nodig zijn. 

Human Rights Watch vindt dat het stoppen met de leveranties van wapens en eventuele gerichte sancties zouden kunnen werken om meer druk op Israel uit te oefenen. De Franse president Emmanuel Macron, koning Abdullah II van Jordanië en Abdel Fattah al Sisi, de president van Egypte hebben in een brief die in verschillende kranten is gepubliceerd Israel gewaarschuwd voor ''ernstige consequenties'' als het een aanval op Rafah doorzet. Ook stellen zij dat er meer voedselhulp nodig is. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourne heeft gezegd dat druk nodig is, en mogelijk sancties, om Israel te bewegen meer grensovergangen open te stellen voor voedseltransport. Turkije heeft een verbod ingesteld op 54 artikelen die het niet meer aan Israel zal leveren. Dat is een reactie op het feit dat Israel een grote Turkse voedselzending heeft geweigerd. Een 16-tal Democratische leden van het Huis van afgevaardigden heeft zich aangesloten bij een brief waarin gevraagd wordt de wapenleveranties aan Israel stop te zetten. Onder meer Nancy Pelosi is één van de ondertekenaars. Israel heeft intussen 40.000 tenten besteld die gebruikt zullen worden voor de evacuatie van de mensen in Rafah. 

Intussen is het dodental in Gaza nu over de 33.000 - 33.360 om precies te zijn. Er vallen nog steeds slachtoffers bij bombardementen, zoals de burgemeester van Deir Balah die met een aantal anderen gedood werd bij een bombardement op een regeringsgebouw. Israel verloor zaterdag vier man en heeft nu een verlieslijst van 259 man. Bij opruimwerkzaamheden bij het Shifa-ziekenhuis werden 409 lijken geborgen. Bij vergelijkbare werkzaamheden in Khan Younes werden 56 lijken aangetroffen. Op de Westoever bestaat woede om de dood van de 62-jarige Walid Daqqa die zondag in een Israelische gevangenis overleed. Hij had kanker die onvoldoende is behandeld. Daqqa zat al 38 jaar gevangen, het Israelische hooggerechtshof weigerde in november hem vrij te laten. De tent die ter gelegenheid van zijn dood was opgezet kreeg dinsdag bezoek van de Israeli's die twee van zijn familieleden oppakten. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Niet voor publicatie geschikt misschien, ik moest gewoon vooral ook aan jou denken.

Ik heb de tweede video nog niet afgekeken, ik zit de interviews te kijken met de Amerikaans Egyptische arts en stand-up comedian Bassem Youssef eerst bij Channel 4 waarbij zijn (almost a mantra) "It doesn't matter" blijft nadreunen in mijn hoofd, vervolgens een meer dan 2 en een half uur durend interview door Lex Fridman, 'een Russisch-Amerikaanse computerwetenschapper en podcaster. Op de Lex Fridman Podcast interviewt hij sinds 2018 prominente figuren uit de wetenschap, technologie, sport en politiek - wikipedia'. Ik ben aangenaamd verrast als hij Yuval Abrahams en Basel Adra aanhaalt die een prijs wonnen met hun documentaire op de Berlinale met No other Land en onder de indruk als Bassem als voorbeeld de moorden op de Palestijnse kinderen van begin maart opsomt (ik zag wat portretten bij DCIP, het is zopas Palestijnse kinderdag geweest moet je weten) daarbij moet ik onwillekeurig ook weer denken aan de informatieve video die de Mossad postte met de kerst afgelopen jaar 'Terrorists captured' getiteld https://twitter.com/MOSSADil/status/1739374180703916325 waarbij we op hun ondergoed na ontklede mannen en jongens zien waarvan minstens 2 jongetjes simpelweg niet ouder dan tien jaar kunnen zijn als mijn ogen mij niet bedriegen. Dat verstaat Israel dus onder terroristen en zonder met hun ogen te knipperen, alles rijmt gewoon. War on children, no problem.. (It doesn't matter.. Wat nou mikken op kleine kinderen laf en laag, moreel verwerpelijk of ziekelijk?)
Dit is het dagelijks leven op de Westbank van de afgelopen vier weken zegt Bassem als hij ook nog de zinloze kindermoorden van februari erbij heeft opgesomd. Wat waren de redenen die het IDF aanvoerde om deze moorden te rechtvaardigen vraagt Lex. 'Terroristen', antwoord Bassem subiet. Wat een indrukwekkende man die Bassem en waarom kende ik hem niet
* https://youtu.be/CuR3BfpAqpw?si=IUS_B4ARK7X3PFLB
* https://youtu.be/sG8u6owzad4?si=NwRjd0z1zXsvmaB_&t=842

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...